Zoodles høres morsomt ut (zucchini noodles – nudler av squash), men jeg må ærlig innrømme at jeg var skeptisk til at disse squashnudlene faktisk skulle være noe jeg ville bli begeistret for.
Joda – jeg forsto at det var sunt – rett og slett slankemat, men at det skulle være godt også, nja, det var jeg vel mer tvilende til. Altså, jeg liker squash. Men jeg føler meg mer som en kjøtteter enn en veggis, så jeg var skeptisk. Det samme var mann og barn.
Maskin eller ostehøvel
Men likevel: Zoodles ser jo så lekkert ut – og jeg tenkte jeg kunne alltids prøve det. Jeg fikk teste en Spirelizer fra Kenwood. Å lage de lekreste zoodles var jo gjort i en fei. De lange, grønne squashene forsvant en etter en ned i maskinen og ut kom laaaaange spagettiaktige strimler. Du trenger ikke en maskin – du kan bruke ostehøvel til å lage tynne skiver og så strimle disse igjen med kniv. Men det er enklere med maskin.
Etter litt research på nettet fant jeg ut at man kan bruke zoodles rå – akkurat som de er, man kan dampe dem eller steke dem. Skal man gjøre noe med zoodlesene sine må det skje kjapt – de trenger bare dampes noen minutter – eller stekes på pannen. Da blir de litt mykere og ikke så crunchy.
Vi har brukt våre i stedet for pasta, med tomatsaus og kjøttboller, med fløtesaus og røkelaks, som salat sammen med dressing og andre grønnsaker og i supper i stedet for nudler. Vi har brukt våre zoodles både dampet og rå – begge deler funker kjempebra.
Zoodles = slankemat
Her er en no brainer – tallene er hentet fra Wikipedia:
Kanskje er fersk grønnsakspasta fra Toro sunnere, tenkte jeg, og sjekket: 100 g grønnsakspasta med erter og brokkoli – 265 kcal.
Ingenting kan altså konkurrere med mine zoodels på kalorier. 1 porsjon grønnsakspasta 125 g ferdig – klokker inn på 331 kcal. Zoodelsene – rundt 20! Det vil si at du kan lasse på med saus og gode greier i tillegg til masse, deilige zoodles.
Smakfulle nudler
Så var det smak. Squashen har ikke så mye smak i seg selv, men tar lett smak fra det den serveres med. Man kan hevde at pasta ikke smaker allverdens i seg selv heller – så det er lett å bytte. Og de smaker godt! Ikke akkurat som pasta – ikke akkurat som squash, men som en slags pastahybrid.
Vi damper våre zoodles i ca 3 minutter over buljong for litt ekstra smak. Bruk dine vanlige sauser – tomat, fløte eller det du liker best på pastaen – og kjør zunne zoodles til mdidag – og spar store mengder kalorier.
Her er en oppskrift på en lett lunsjrett som jeg ofte lager på hjemmekontoret. Laget på null komme swish og smaker yummilicious.
- 1 grønn squash (økologisk om du får tak i)
- 1/2 avokado
- 1/2 lime
- 1/4 chili
- 1 liten neve koriander
- 10 blader mynte
- 1/2 kinesisk hvitløk
- 2 ss frosne erter
- salt og pepper
- Vask squashen og kutt av endene.
- Kutt squashen i lange strimler, enten med maskin eller ostehøvel og kniv. Voila – du har zoodles.
- Ha litt kokende vann på ertene og la stå.
- Putt avokadoen, koriander, mynte, hvitløk, chili i en stavmikser og blend i vei. Ha i lime og smak til med salt og pepper.
- Hell vannet av ertene.
- Bland inn avokadoblandingen i zoodlesene.og bland de grønne ertene inn.
- Har du noe koriander igjen kan du rive litt over – og kos deg.
Lyst til å prøve en annen grønn middag? Sjekk denne gode curryoppskriften vi testet fra boken Kjøttfri mandag til flinke Spiselanslaget HER!
Legg igjen en kommentar