La oss møtes på det nye pintxosstedet – restaurant Txotx! (skrev jeg til en venninne – for jeg kunne jo slett ikke uttale navnet!) Pintxos? spurte hun litt desorientert og distre, selv om hun er redaksjonssjef i det beste matmagasinet Maison Mat & Vin og jeg visste at hun visste bedre. Ja, det er tapas på baskisk, kunne jeg melde – som har vært på besøk Baskerlands perle – i selveste smørøyet for foodies – San Sebastian.
Her kan du lese hvordan det nesten gikk galt da Smaken av Oslo troppet opp på trestjerners Michelinrestaurant i gourmetbyen!
Restauranten med det umulige navnet – Txotx – som visstnok uttales tjo-tsj og er et noe man sier når det skal smakes på cider fra en ny tønne før den tappes på flaske) – ligger i Trondheimsveien 2. Det vil si – den ligger inne i bakgården bak Trattoria Popolare, rett ved Popsenteret.
Restaurant Txotx åpnet dørene første gang lørdag 1. oktober og du får absolutt følelse av ny restaurant når du kommer inn her. Enkle bord og krakker – og kjempestore lokaler. Det ene med åpent kjøkken og lang bardisk, det andre med kult veggmaleri, flere sitteplasser, blant annet et skikkelig langt og sosialt bord.
Det er ikke så mange som er på plass når vi tropper opp fire stykker rett fra jobben i 17-tida, sultne som ulver.
Vi blir hilst velkommen av restaurantsjef Jessica Senning og får en liten innføring i maten og how to:
Kalde, ferdiglagede baskiske tapas – pintxos – står på disken med tannpirkere i hver. Her kan du forsyne deg selv. Spar på tannpirkerne og betal til slutt per tannpirker. Hver pintxos koster 35 kroner.
Varme pintxos kan du bestille i baren – og kjøkkenet lager dem og kommer med dem så snart de er ferdige. Disse er litt dyrere, og bartenderen holder orden på hva du har spist.
Raciones – litt større porsjoner av varme pintxos, mer som småretter, du kan bestille i baren. De kommer rykende varme fra kjøkkenet.
Så var det drikke!
Restaurant Txotx har mye godt på drikkekartet. Vi startet med tørr cider til 24 kroner glasset. Nå er det altså ikke sånne kjempestore glass, men likevel en hyggelig overraskelse.
Ølet er også baskisk og laget av Basqueland Brewing Project, skjønt i San Sebastian er de litt skeptiske til at det er baskisk øl – for det er amerikanere som lager det av hjemlengsel. Deilig øl, mener Smaken av Oslo.
Vi testet også den unge, hvite, Txakoli-vinen som også er så typisk for Baskerland – Harria – til 75 kroner glasset.
For en sulten gjeng er ferdige pintxos på disken perfekt. Vi rasker med oss litt forskjellig og tar med oss til bordet som en oppstart. I Spania kaster man serviettene man bruker rett på gulvet, men ingen av oss fire veloppdragne nordmenn klarer å slippe ned skitne servietter her på Grünerløkka.
Per spiser paprika med krabbe, en tortilla og en blekksprut. Tjodunn går også for tortilla, men slår også til med en chorizo med manchego-ost. Tjodunn er godt fornøyd med valgene. Per synes krabbe-tapasen kunne hatt litt mer distinkt krabbe i seg, selv om smaken var god. Blekkspruten var helt ok.
Det er digg å spise småretter i stedet for en stor hovedrett, synes Tjodunn. Men vi er ikke ferdige.
Vi bestiller også hjerteskjell med pancetta, chorizo a la braza, lam med yoghurtsaus og pata negra. Brød kommer kjapt til bordet og snart følger de deiligste småretter:
Sand i maskineriet
Pata negra-skinen er kjempegod og forsvinner på en-to-tre!
– Hjerteskjellene er gode, men er det flere enn meg som har fått sand i skjellene? spør Per. Ja, det nikkes rundt bordet. God saus og smak, men irriterende sand.
Hvordan kvitter man seg med sand i skjellene før man tilbereder dem, ble diskutert rundt bordet, men ingen av oss hadde forsøkt oss på disse små, lubne matskjellene før. Men det skal vi sannelig – for dette var godt. Hos en annen blogger – Far min sitt kjøkken – kan du lese mer om hjerteskjell som du faktisk kan finne selv i fjæra!
Den stekte chorizopølsa er fyrrig og frekk og serveres på et par små brødstykker.
Lammet er supergodt og mørt og vi vil bare ha mer og mer og det samme mener spisevennene. Yoghurtsausen sveipes opp til siste dråpe med det myke brødet.
Og vi som var så sykt sultne er plutselig kjempemette. Nesten litt skuffende. Kunne vel ha tenkt å forsøke et par retter til, men det får bli en annen gang.
Under 100-lappen
Vi ser for oss at dette kan bli et favoritt-hangout for Oslobeboere etter jobben. Perfekt for et par cider og et par pintxos – eller for en lang og hyggelig kveld der du kan spise litt – drikke litt – spise litt mer og fylle på.
At du faktisk kan du spise to pintxos og en cider for under 100-lappen er megapluss i boka!
Fullt så billig ble det ikke for oss denne aftenen.
Pris: For 5 kalde pintxos og 4 raciones, 2 txakoli, 3 øl, 2 cider betalte vi 1020 kroner.
Restaurant Txotx passer for:
Barnefamilier: Ja – her er det god plass. Kanskje ikke den mest barnevennlige menyen, men litt av den digge tortillaen kan vel den mest kresne unge få i seg.
Romantikk: Det er ikke akkurat et lunt interiør som skriker romanse, men det passer likevel godt for nakne følelser, mener Tjodunn.
Ut med jobben: Ja, her er det bare å kjøre på. Plass til masse folk – passer alle slags lommebøker.
Enesttående gjester: Ja, du kan henge i baren og ta en pintxos eller to.
Hjem til Txotx: HER!
[…] Pintxos spiste vi i Spania i forrige årtusen. Vi har nå fått pintxosbarer i Norge. Hva er pintxos, sier du? Det er nord-Spanias variant av tapas. Kort forklart; de deiligste råvarer som vaktelegg, krabbeklør, ibericoskinke, osv. ofte tredd på spyd, og servert over en brødbit. I fjor åpnet pintxosbaren Txotx i Oslo, og vår matblogger Tjodunn var raskt ute med å teste nyheten. […]