Kredittkortet får kjørt seg når de nyslåtte stjernechef’ene på Östermalm byr opp til 20 retters matfest for Smaken av Oslo, men historien begynner tre timer tidligere…
Noen ganger starter restaurantbesøket flere dager, kanskje uker, i forveien. Vi booker, leser anmeldelser – og kikker på menyen. Kveldens besøk på Gastrologik har Smaken av Oslo gledet oss lenge til, helt siden Stockholmsturen ble bestemt for noen måneder siden. Men menyen, nei den var en godt bevart hemmelighet.
Hos Michelin-nykommeren (fikk en stjerne tidligere i år) er det råvarene som får bestemme hvor kvelden skal ende i matveien. Her er det kort-kort-kortreist som gjelder, og hva som skal stå på spisekartet blir ikke bestemt før restaurantfolkene har reist rundt på jakt etter de beste råvarene som småskala-produsentene rundt Stockholm har å by på denne dagen. Rendyrket new nordic cuisine.
Slik liker i alle fall grunnleggerne Anton Bjuhr og Jacob Holmström å fortelle historien om seg selv og Gastrologik i skryteboken vi fikk med oss ut igjen etter å ha spist og drukket i nesten tre samfulle timer. Men la oss starte med begynnelsen:
Vi er litt tidlig ute etter en rask og kald spasertur gjennom gatene på Östermalm. Vinduene er blendet, så vi får ikke kikket inn, men hos Gastrologik-lillebroren Speceriet i nabogården er det fullt innsyn – og fullt hus. Vil du ikke brenne av for mange penger, er nok dette et godt alternativ, topp anmeldelser i svenske aviser, og drop-in.
I døren til Gastrologik blir vi møtt av en smilende hovmester. – Välkommen, Pär, kom in, hilser hun, og geleider oss innenfor. Vi har siste bordsetting, så faktisk er det ikke helt fullt her, ny Michelin-stjerne til tross.
Det finnes ingen alternativer til den store menyen, så her er det bare å kjøre på. Vi bestemmer oss for å la restauranten stå for vinvalget, selv om fem glass vin til 900 kroner høres mye ut.
Ganske kjapt kommer 1: det ristede brødet med ferskost og Gotlandstrøffel. Og deretter 19 retter – på rekke og rad:
2: Sprøtt kyllingskinn med årets første ville urter.
3: Kyllinglever på marengs med syrlig eple. En liten smaksbombe av salt, søtt og syrlig, men Per kan styre seg for alt som har med lever å gjøre…
4: Vaktelegg marinert i restaurantens egen ertesoya. En praktfull liten munnfull.
5: Rå sjampinjong med gjærkrem og syre. Hmmm. Litt mystisk.
6: Elgbuljong med løpstikkesmør.
7: Flesk, sesongens første nesler og karelisk størkaviar. Det lettsaltede flesket er snittet opp som imaginær spaghetti, og stekt uhyre lett. – Akkurat som spaghetti, jo! Merkelig at dette er flesk, men veldig godt! Det skal mye til for at dette ikke blir kveldens rett for meg, sier Tjodunn.
8: Surdeigsbrød av spelt med smør fra Kittelberget utenfor Östersund. – Sveriges desidert beste smør, sier Anton Bjuhr, som selv kommer med denne retten til bordet vårt.
9: Kamskjell fra Frøya hentet opp av dykkere med fennikel og syltet rabarbra. En totalt uimotståelig kombinasjon.
10: Sjøkreps fra Fjällbacka med saus laget av krepsehodet, og kålrabi. Det silkemyke krepsekjøttet har så vidt vært i nærkontakt med stekepannen, og smaker ellevilt av sjø!
11: Blekksprut fra Kattegat med sotet hjerte av purreløk og øl. Også helt i favorittsjiktet når det gjelder kveldens beste rett.
12: Brød av spelthvete fra Warbokvarn med margarin av vårraps.
13: Lake med malt, ramsløk og nepe. Ferskvannsfisken lake er et nytt bekjentskap for oss, fiskekjøttet er massivt, og kan kanskje minne om breiflabb.
14: Reinhjerte med rotselleri og pepperrot. Dandert som en slags minitaco, men underlig pregløs i smaken. Kveldens svakeste?
15: Kje (4 uker gammelt) med ost laget av melk fra moren (føles nesten litt dårlig gjort…), og brente gulrøtter.
16: En variasjon på eple og grønne einerbær.
17: Is smakssatt med høy (!) og rødbeter. – Høy?? Per er skeptisk, men dette smaker da underlig og godt på samme tid!
18: Rotselleri med is av myse og med karamell i bunnen. Hvordan få barn til å spise mer grønnsaker? Server dem på denne måten!!
19: Voksengodis lagd av gransirup.
20: Råmelk som flarn og salt maltkaramell.
Vinene som ble servert:
1. Les Vignes d’Autrefois, Laherte Freres, Champagne 2010
2. Maranges 1er Cru La Fussiere, Bachelet-Monnot, Bourgogne 2012
3. Riesling Westhofener, Wittmann, Rheinhessen 2013
4. Les Varrons, Domaine Labet, Jura 2012
5. Chateau Picque Caillou, Bordeaux 2011
6: Les Quarts de Juchepie, Eddy & Mileine Oosterlinck-Bracke, Loire 2011…
Men hei, her er det noe som ikke stemmer. Etter at all maten er servert, savner Per fortsatt en av vinene. Vi har ikke fått den siste, den som skulle passe så godt til de siste søte rettene!
Vi vinker på servitøren, som beskjemmet må innrømme at her har han nok gjort en real tabbe. Det er det ikke vanskelig å være enig i, resultatet blir en avkortning av regningen for vinpakken. Fair enough, og det endret ikke nevneverdig på opplevelsen av en fantastisk restaurantkveld.
Pris for 20 retters middag og vinpakke og kaffe: 4 575 svenske kroner.
Passer for:
Ut med jobben: Dette blir nok i dyreste laget for en kveld på by’n med kollegaene. Hvis dere da ikke har en ualminnelig raus sjef.
Barnefamilier: Et rungende nei!
Romantikk: Ja! En kveld på en luksusrestaurant av dette kaliberet bør alle matglade par unne seg en gang i blant.
Enestående gjester: Ja! På Gastrologik er det et communal table, der du kan spise sammen med syv andre gjester. Alle blir servert samtidig. Driverne Jacob og Anton tar seg ofte god tid ved communal table for å servere og presentere noen av rettene.
Hjem til Gastrologik: HER
Legg igjen en kommentar