Ingen jul uten pepperkaker!
Jeg begynner ofte tidlig med pepperkaker. Ikke fordi jeg elsker pepperkaker over alt i verden, men fordi jeg synes det er så koselig å lage og så lukter det så godt. Med pepperkakeduft i huset blir det jul.
Det er heller ikke sånn at jeg har en pepperkakeoppskrift som jeg alltid lager. Jeg rett og slett kjøper deigen ferdig, for da kan du bake på en-to-tre når du har lyst. Ikke noe stress – ikke noe griseri – og ikke noen ventetid. Bare sett på ovenen og bak i vei. Når du har kjevlet ut deigen, er ovnen varm nok til å steke pepperkakene. Perfekt.
I fjor laget jeg sykt gode fløteboller med pepperkaker og den ikke mindre digge pepperkaker med peanøttkaramell….
Men nå har vi vært mer tradisjonelle. Pepperkaker er koselig fordi du kan lage dem sammen med unger, venner eller alene. Dekorer dem eller spis dem nakne. Eller bruk pepperkakene som dekorasjoner! Her er tre versjoner av pepperkaker som jeg har laget i år:
1. Krans av pepperkaker
Genialt og überkjapp dekorasjon. Du kan selvfølgelig bake store hjerter – som er kjempefint å henge i vinduet. Men i år har jeg laget julekrans av hjerter. Det er enkelt som bare det.
- Kjevl ut pepperkakedeigen og stikk ut stjerner.
- Ta et bakebrett med bakepapir og legg stjernene i en sirkel. Pass på at stjernene dekker over hverandre.
- Bak i ovnen. Stekeprosessen gjør at stjernene fester seg i hverandre og du får en krans.
- La kransen ligge på stekebrettet til den har blitt kaldere, slik at du ikke ødelegger den ved å flytte den. Flytt forsiktig til en rist og la kransen kjøles helt ned.
- Jeg har brukt spiselig gullstøv fra Mill & Mortar til å pensle kransen. Så knyttet jeg bånd på kransen og hengte den opp. Det smarte med pepperkakepynt er at den er enkel, fin og huset lukter deilig av pepperkaker.
2. Girlander av pepperkaker
Dette er en supersøt idé – og enkel å lage.
- Bak pepperkaker som vanlig. Bestem om du vil ha en girlander av pepperkakemenn, -stjerner, -hjerter eller hva du vil. Når du har stukket ut kakene du vil ha, lager du bare ekstra hull i dem. To hull i hver pepperkake – og så baker du som vanlig.
- Når pepperkakene er bakt og har blitt helt kalde, kan du tre et fint bånd gjennom kakene – og vips – en pepperkakegirlander til å henge på døra, i vinduet eller kanskje bruke på en stor krans.
3. Pepperkaker på pinne
All mat er gøyere på pinne – det gjelder også for pepperkaker!
- Du kjevler ut deigen og stikker ut de formene du ønsker. For å få pepperkakene til å feste seg på pinnene, legger du pinnene på stekebrettet og de utstukne kakene oppå pinnene. Når du steker kakene i ovnen vil de feste seg til pinnene.
- Pynt pepperkakene med glasur eller hva du vil. Jeg brukte melisglasur og rosa bringebærpulver, spiselig sølv- og gullstøv. Ble kjempefint, synes jeg. Ser ut som små tryllestaver.
- Du kan bruke disse kule pepperkakene som bordkort – skrive navn på dem – eller bare spise as is. Fine både til barneselskap og voksenselskap.
- Eller server enkelt med en kopp kaffe, et lite glass portvin og en pepperkake-lollipop på toppen. Kult!
Er du fysen på mer pepperkakemoro – kan du sjekke Guinness rekorder – hvor du blant annet finner verdens største pepperkakehus!!!
Ha det moro med pepperkakebakingen!
Legg igjen en kommentar