Lean in 15. Har du trua?
Trening på 15 minutter og mat på 15 minutter – det må da være et konsept som er perfekt for oss? mener Per.
Vi sitter og blar i kokeboken «Lean in 15. Rask endring» av den britiske Instagram-sensasjonen Joe Wicks – The body coach. Den 30 år gamle tidligere personlige treneren startet med å legge ut 15 sekunders matlagingsvideoer på emneknaggen #Leanin15 – og tusenvis har ifølge britiske medier meldt tilbake om at de har fått et nytt liv ved å følge Wicks’ skreddersydde 90 dagers vektreduksjonsplan. På Instagram har Joe Wicks nå småpene 1 million følgere.
Treningen følger prinsippet med høyintensive intervaller, der det ikke skal være nødvendig å legge ned mer enn 15 minutter pr. økt. Men det fordrer at du gir full pinne.
Anyhow – vi er nå engang mer interessert i maten. Og kan det virkelig stemme at det holder med å bruke 15 minutter på middagsrettene?
Boken
Boken er på 220 sider, og gir i innledningen en fyldig presentasjon både av den tilsynelatende hyperaktive Joe Wicks og hans kostholdsfilosofi. Kortversjonen er at det ikke finnes noen snarveier, bare jevnlig trening og riktig ernæring. Kjedelig kanskje, men troverdig.
Deretter følger 100 oppskrifter det bare skal ta 15 minutter å lage, og som skal øke forbrenningen. Og til slutt en innføring i høyintensiv intervalltrening, som skal bygge lange, slanke muskler.
Ja takk, det vil vi gjerne ha!
Bildene
De nydelige bildene er tatt av matfotgrafen Maja Smend. Men en ting savnes virkelig: Bilder til alle rettene! En flat oppskrift uten ledsagende foto, trigger ikke!
Tjodunn ble mer forstyrret enn forført av alle bildene av Insta-guruen selv. Sjekk bildebevisene og døm selv.
- Bildebevis nr 1
- Bildebevis nr 2.
- Bildebevis nr 3.
Før- og etter-bildene av alle slankerne er god underholdning!
Oppskriftene
Snakk om bok som passer for single! De aller fleste oppskriftene er for 1 porsjon. Vi måtte ta tregangeren for å få retten til å passe for vår familie. En del av oppskriftene er ledsaget av forfatterens alternative tips, for eksempel alternativer hvis du ikke finner ingrediensene i butikken. Bra!
Leseropplevelsen
Det går absolutt an å hygge seg med denne boken. Noen sider er viet Lean in 15-vinners, som har lagt ut på Instagram før-og etter-bilder av seg selv. Artig å studere. Vi hadde utbytte av både å kikke på treningsprogrammet, og på nye, sunne middagsretter vi ikke trenger å bruke hele ettermiddagen på.
Hva lagde vi?
Vi voksne digger indisk mat, junior rynker heller ikke på nesen, så vi velger en Sag Aloo, som egentlig er en siderett med potet og spinat, men som her er tilsatt kylling.
Så spørs det da om det er mulig å få til denne retten på 15 minutter! Per tar ansvar og tar med seg boka på kjøkkenet.
Prosjektet mageplasker med en gang. For Per bruker mer enn 15 minutter på å lete etter garam masalaen i krydderskapet. Uten resultat. Rød i toppen må han be om hjelp, og etter ca. 10 sekunder står krydderet på benken. Så er det en god del hakking, skjæring og prepping, som også tar sine gode 15 minutter før tilberedningen kunne starte. Men når vi kom så langt, tok det nok i underkant av 15 minutter å bli ferdig. Da hadde det kanskje gått 45 minutter.
Dommen over Sag Aloo med kylling
Dette likte vi virkelig. Ingefæren og garam masalaen ga maten et herlig sting, og favoritturten koriander kan vi bare ikke få nok av. Sag Aloo med kylling skal vi garantert lage igjen!
Hvem passer «Lean in 15» for
Alle som vil ta kontrollen over eget matinntak, og forsøke et sunnere levesett, vil nok ha et utbytte av boken.
Ville vi kjøpt «Lean in 15»
Ja, Per ble i alle fall inspirert av kombinasjonen trening og mat. Tjodunn er mer tvilende, selv om hun godt likte maten synes hun kanskje forfatteren er litt for lean – og kanskje ikke mer enn 15… 🙂
Her kommer i alle fall oppskriften på en deilig indisk kyllingmiddag. Og våre andre finger licking goooood kyllingretter kan du finne HER!
- 250 g nypoteter
- ½ ss kokosolje
- 4 vårløk, skåret i tynne ringer
- 2 hvitløksfett, finhakket
- 2 cm ingefær, finhakket
- 1 ss garam masala
- 1x240 g. kyllingfilet uten skinn, skåret i 1 cm brede strimler
- salt og pepper
- 2 store never babyspinatblader
- ½ bunt koriander, bare bladene, grovhakket
- litt presset sitron.
- Prikk potetene med en gaffel. Legg den i en mikrosikker bolle, hell over litt vann og kjør potetene i mikroen i 2 ½ minutter på 900 w. La deretter potetene hvile i 30 sekunder før du setter dem ytterligere 3 minutter i mikroen. La potetene stå i 30 sekunder før du forsiktig deler dem i to.
- Smelt kokosoljen o en wok eller en stor stekepanne på middels til høy varme. Legg i vårløk, hvitløk og ingefær og la det frese i ett minutt. Rør med jevne mellomrom. Hiv i potetene og bland godt. Dryss over garam masala og la det frese i 30 sekunder under konstant omrøring – vær forsiktig så det ikke brenner seg. Ha raskt i kylling og 2 ss vann, slik at det blir lettere å steke kyllingen og krydderet ikke svir seg i bunnen av pannen. Krydre godt med salt og pepper, og la det surre i 3-4 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Sjekk om kjøttet er ferdig med å skjære et snitt i den største kjøttbiten. Kjøttet skal være helt hvitt og ikke ha antydning til rosa.
- Ha i spinat, og bland til den faller sammen – du kan faktisk ikke ha for mye spinat i denne retten! Ta woken eller pannen av platen, dryss over koriander og avslutt med litt presset sitron.
Lean in 15 av Joe Wicks
Gyldendal forlag
Pris 249,-
Legg igjen en kommentar