Når vi virkelig skal kose oss, lager jeg tante Berits utrolig gode boller med kardemomme og rosiner. Ser de ikke bare helt utrolig digge ut?
Sharing is caring
Tante Berit er en av pappas fire søstre og hun er altså ansvarlig for verdens beste boller. Selv om oppskriften har vært en slags familiehemmelighet, tenker jeg at det er fint å dele! Og det tror jeg også tante Berit er enig i – for hun delte den med glede med meg.
Det er mye glede i å dele gode oppskrifter som kanskje før ble holdt hemmelige. De flinke folka bak Bestemor Lillys kjøkken delte sin supre gulrotsuppe med oss og vi har kost oss med å lage den flere ganger allerede. Jeg har også fått mange tilbakemeldinger fra dere lesere som har laget denne deilige suppen, og det gjør meg skikkelig glad. Og skal du ha en catering til et selskap eller en event eller noe slikt – så har Bestemor Lillys kjøkken mye digg på menyen – bare spør Wik & Walsøe, Høie of Scandinavia og Northern Lighting!
Nakne, med syltetøy eller brunost?
Vi har tidligere delt tante Reiduns rundstykker – som også er en gjenganger her hos oss. Vi bruker også oppskriften til horn, pølsebrød og burgerbrød.
Men tilbake til bollene. De er aller best nybakte, men om dere ikke spiser alle med en gang, kan du spise dem i mange dager fremover. Server bollene som de er, eller med krem og syltetøy. Er de litt tørre, blir de sykt gode om du deler dem i to og kjører dem en hard runde i brødristeren før du har på litt godt smør og brunost. Sukk!
Det er ikke noe hokus-pokus – oppskriften er enkel – men lag en dobbel når du først er i gang. Det vil du ikke angre på – ferdig snakka!
Så nå er det bare oppskriften som mangler. Trommevirvel takk!
Smaken av Oslo presenterer: Tante Berits fabelaktige boller!
- 50 g gjær
- 3 dl helmelk
- 125 g smør
- 1 dl sukker
- 1/2 ts hjortesalt eller 1 ts bakepulver (jeg liker best å bruke bakepulver, men i originaloppskriften er det hjortesalt)
- 1 egg
- 600 g hvetemel
- kardemomme og rosiner etter ønske
- Egg til pensling av bollene – eller du kan bruke melk til en litt mattere finish.
- Smelt smøret i melken og løs opp gjæren i blandingen. Pass på at blandingen ikke er for varm.
- Ha resten av ingrediensene i blandingen og elt godt.
- Hev deigen til dobbelt størrelse.
- Sett ovnen på 225 grader.
- Trill ut fine hveteboller og sett til heving på bakepapirkledte stekebrett. Bollene bør heve godt – kanskje ikke helt til dobbel størrelse, men i alle fall nesten. (Jeg lager 12 store boller, men du kan gjerne lage flere små om du vil)
- Pensle med egg før du setter bollene inn i stekeovnen.
- Stek i 8-10 minutter – litt avhengig av hvor store du har laget bollene dine. Følg med!
Legg igjen en kommentar