7 tapasfavoritter i San Sebastian

A Fuego Negro 2
Starstruck i San Sebastian!

Får du et glimt av San Sebastian fra luften under innflygningen, ser du de to flotte sandstrendene midt i byen. San Sebastian er det perfekte sted å kombinere byliv med strandferie. Men selv om man skulle tro det, så er det ikke strendene som først og fremst trekker besøkende hit – det er maten!

Jeg har vært to ganger i San Sebastian på pressetur med Visit Spain og to ganger i privat regi. Nå i oktober var jeg  med på det kulinariske eventyret og Michelinstjerne-showet San Sebastian Gastronomika, men mer om dette siden. San Sebastian er et sted man bare må komme tilbake til igjen og igjen og…

Ja, du skjønner!

Foodie destinasjon

San Sebastian er et matmekka som foodies fra hele verden valfarter til. Den relativt lille byen, på størrelse med Trondheim, med i underkant av 200 000 innbyggere har utrolige ni restauranter med Michelinstjerner.

Smaken av Oslo var så heldig å få bestilt bord på den fantastiske restaurant Arzak hvor far Juan Marie Arzak og datteren Elena regjerer på kjøkkenet. Restauranten har 3 stjerner i Michelinguiden og har hatt stjerner siden 1978.

I juni i år ble listen over verdens 50 beste restauranter lagt frem i New York og her ligger restaurant Arzak på 30. plass. (theworlds50best.com). Arzak har ligget inne på listen lenge, noe som ikke er en liten prestasjon.

Matopplevelsen var intet mindre enn magisk og du kan lese mer om det HER. Men under besøket fikk vi også snakke nærmere med både Jean Marie og Elena og fikk mange gode anbefalinger til hvor man ellers burde spise i San Sebastian.

Elena Arzak og Smaken av Oslo

Sexy Gilda i San Sebastian

Av alle de fantastiske pintxosrettene som serveres i San Sebastian var den enkle Gilda’en far og datter Arzaks favoritt. Pintxos er baskisk for tapas. I byen har alle pintxosstedene sin variant av en Gilda som består av oliven, syltet pepperfrukt og ansjos! Denne pintxosretten skal ha blitt oppfunnet på 40-tallet og har en morsom historie:

På spansk er Gilda’en «verde, salado y picante» (grønn, salt og sterk) – tre ord som også har en dobbelt betydning: «småfrekk, sexy og heit». Derfor ble også denne pintxosen oppkalt etter datidens hotteste dame: Rita Hayworth og hennes femme fatale rollekarakter i filmen av samme navn, nemlig Gilda (1946).

Alle stedene vi har valgt fra Arzaks anbefalinger, ligger i gamlebyen, kun et steinkast fra hverandre. Klarer du å besøke alle på én kveld er du god. Følg lista – og du får en fabelaktig matopplevelse.

Her er 7 av Arzak-familiens pintxosfavoritter!

 1. Bar Goiz Argi i Calle 31 de Agosto 9

En liten og meget tradisjonell bar. Da vi besøkte stedet, snakket ingen bak disken engelsk, og var sant å si heller ikke særlig interesserte i det. Men med et par spanske gloser og fingerspråket ble det likevel både mat og drikke. Elena anbefaler de fantastiske Brocheta de gambas – og det er et valg du neppe kommer til å angre på.

Et spyd med sylferske, store reker legges på grillen og sauses godt inn i hvitløk. Når de så vidt er ferdige, legges de på brød og serveres. Det er nesten umulig ikke å bestille to-tre til på rappen! At noe så enkelt kan være så sykt godt!

Til gambasen bestiller du den lett perlende, baskiske hvitvinen txakoli – ung og tørr.

A Fuego Negro 1

A Fuego Negro 3

 2. A Fuego Negro i Calle 31 Agosto 31

Her er det stor stemning og du bør ikke være av den sjenerte typen som ikke vegrer kroppskontakt om du skal spise ved bardisken på A Fuego Negro. (Skulle du synes at det er litt vel intenst og intimt, så har de også en restaurantdel hvor man kan sitte ned. Men da må du også spise full smaksmeny.)

Arzakfamilien anbefaler stedet for moderne pintxos, og en av de mest populære rettene er miniburgeren av Kobebeef servert med chips! Men burgeren er ikke av de mest spektakulære rettene. Dette er virkelig stedet hvor man utfordres både visuelt og smaksmessig.

En av våre absolutte favoritter: Godt og gøy!

Hjem til A Fuego Negro

Ganbara

 3. Bar Ganbara i Calle San Jeronimo 21

Bardisken bugner av gode retter, men spesialiteten Elena vil fremheve, er krabben – eller som det heter på baskisk – txangurro!

- Her får du den beste krabben i hele San Sebastian, sier Elena begeistret.

Krabben her er den samme som den norske, og du finner den tilberedt på flere vis, både som kald og varm pintxos.

Velger du den lille tarteletten fylt med krabbekjøtt varmer de den opp for deg før de serverer den. En perle for krabbeelskere! I tillegg er Ganbara kjent for sine soppretter.

Hjem til Bar Ganbara

La Cuchara de San Telmo 2

La Cuchara de San Telmo

 

4. La Cuchara de San Telmo i Calle 31 Augusto, 28 Trasera

Kan være litt vanskelig å finne, men om du ikke får øye på den litt tilbaketrukne og beskjedne inngangen – så spør en av de lokale om hjelp, for denne pintxosbaren vil du ikke gå glipp av.

På La Cuchara de San Telmo står ikke pintxosrettene ferdige på disken, du må bestille fra krittavlen. Det varierer hvilke pintxoser som er på menyen, men du er alltid garantert små himmelske retter som kommer rykende ferske og varme fra det lille kjøkkenet. San Sebastians møreste og mest smakfulle kalvekjakene i rødvin serveres her. Og en politisk ukorrekt foie gras pintxos som er så god at vi måtte bruke all selvbeherskelse for ikke å slikke siste restene av tallerkenen.

Ikke bare Arzak anbefaler dette stedet, men også vår hjemlige stjernekokk Eivind Hellstrøm gir tommel opp! Og vi må innrømme – dette er også en av våre favoritter. 

Hjem til La Cuchara de San Telmo

Gandarias

5. Gandarias i calle 31 de Agosto 23

Det er ikke alltid så enkelt å treffe de spanske spisetidene for en nordmann. De fleste steder har stengt i norsk middagstid fra 15.00 til 18.00, men fortvil ikke. Gandarias har åpent lengst av alle pintxosbarene. Fra 11 på formiddagen til midnatt kan du svinge innom for en matbit fra den bugnende bardisken. Skinkene henger tett i tett i taket, og det er vel verdt å smake på en Tosta de Jamon Iberico og et glass rødvin!

Heng ved bardisken, ta med mat og drikke ut på gata eller slå deg ned ved et av bordene innerst i lokalet.

Hjem til Gandarias

6. El Tamboril i Calle Pescaderia 2

Med adresse i en av gatene som fører inn på den vakre Plaza del la Constitucion, den tidligere tyrefektingsarenaen i San Sebastian, ligger den tradisjonelle El Tamboril. Pintxosbaren har også bord ute på selve plassen hvor du kan nyte kald drikke, og en pintxos eller to.

Spesialiteten er gambas gabardina eller kjempereker i frakk. Sjømaten i byen er så fersk at du nesten kan kjenne rekene fortsatt sprelle med halen! Når du er mett, men ikke har lyst til å forlate plazaen, kan du flytte deg tvers over plassen, ta en stooor copa med gin & tonic på Gott bar og se på folkelivet.

Bokado de San Telmo

Bokado de San Telmo 2

7. Bokado San Telmo på Plaza Zuloaga

Ved foten av Mount Urgull og i samme bygning som det baskiske San Telmo-museet ligger minimalistiske Bokado San Telmo. Når du kommer over Plaza Zuloaga så ta en titt på fasaden som er designet av arkitekter og kunstnere og hvor blomster og vegetasjon vokser ut gjennom perforeringer.

Inne i Bokado San Telmo kan du henge ved bardisken eller sitte ved et av langbordene. Plukk pintxos i baren eller bestill fra krittavlen. Prøv en variant av den baskiske pølsen txistorra eller txistorrada. Den ligner på chorizo, og nytes gjerne med et glass cider!

Er det varmt i været, kan du kose deg på den fine uteserveringen.

Hjem til Bokado San Telmo

 

Foto:

Takk til A Fuego Negro, Bokado San Telmo, Ganbara, Gandarias for lån av bilder. (Smaken av Oslo har riktignok spist på alle stedene – og flere til, men kveldene ble mørke og fuktige – så fotograferingen har vært bedre.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>