Rosettbakkels – julens vakreste kaker

 

IMG_6800

Jeg har lært å bake julens vakreste kaker i Sverige! Rosettbakkels eller struvor, etter Charlotte sin farmors oppskrift. Den har jeg fått lov til å dele med deg, men først må jeg fortelle at turen ble gjennomført i samarbeid med Visit Sweden.

Cafe Flora i Ljungskile er en matdestinasjon, en liten kake-himmel, en kafe-oase som det valfartes til.

Selv har jeg bare kjørt rett forbi – uten å ane hvilke herligheter jeg har gått glipp av på E6 fra Oslo til Gøteborg. (Er du sugen på noen gode shopping-, spise- og sove-tips i Gøteborg – så kan du sjekke vår Gøteborg-guide HER!)

Men nå sier jeg det klart og tydelig – det blir aldri, ALDRI mer pølse på Shell på den strekningen. Fra nå av blir det deilig mat i magen, økologisk og rettferdig kaffe i koppen og fred i sjelen – før vi drar videre. Når det blir varmere i været skal vi også teste den utrolig flotte uteserveringen.

IMG_6743

Bilde 01.12.2017, 13 56 56

Bilde 01.12.2017, 13 59 07

 

Struvor eller rosettbakkels?

Men i dag har jeg kommet for å lære litt om svensk julebakst. Charlotte Berg, som eier og driver Cafe Flora, holder ikke vanligvis bakekurs, men har gjort et unntak for meg. Men hun kommer til å starte opp bakekurs for større barn og unge, så følg med på Facebook-sidene hennes.

– Jeg tenkte vi skulle lage vørterbrød og struvor, sier hun, etter at dagens lunsj er fortært: Knallgod pizza med kikertbunn!

Struvor? Jeg ser ut som et spørsmålstegn. Aldri hørt om det. Etter litt intens googling viser det seg at det også er norsk julebakst – rosettbakkels. Jeg har aldri smakt eller sett det heller, så dette er nytt og spennende.

Bilde 01.12.2017, 15 18 00

 

Bilde 01.12.2017, 15 18 32

IMG_6767

 

Bilde 01.12.2017, 15 05 30

Farmors struvor

Du trenger bare 3 ingredienser for å lage rosettbakkels eller struvor: Mel, vann og egg. I tillegg må du ha et rosettbakkels-jern (fåes i butikker som selger kjøkkenutstyr) og kokosfett for å fritere kakene. Det er da utrolig enkelt?

At de blir usannsynlig vakre, gode – sånn nesten helt av seg selv er intet mindre enn et mirakel.

Oppskriften har Charlotte fått av sin farmor. Hun har valgt å dele den med meg og dere – så her får du den som en førjulspresang.

Floras klassiske struvor
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Recipe type: Julekake
Cuisine: Norsk/svensk
Serves: 25-35
Ingredients
 • 1,5 dl hvetemel
 • 1,5 dl vann
 • 2 egg
 • 0,5 kg kokosfett til fritering
 • Strøsukker
Instructions
 1. Rør sammen ingrediensene til en jevn røre og hell blandingen i en smal skål som passer struvjernet (rosettbakkels-jernet).
 2. Ha kokosfettet i en liten gryte og smelt dette. Friteringstemperaturen er 175-200 grader. Sjekk med et steketermometer eller ha i en brødbit som raskt skal bli gyllen når temperaturen er riktig.
 3. Varm jernet i kokosfettet og dypp det deretter i røren, men OBS - pass på at blandingen ikke kommer over kanten av jernet. (Da får du nemlig ikke kakene av igjen!)
 4. Ha jernet tilbake i gryten og friter til kaken har en lys gyllen farge, tar ca 1-2 minutter.
 5. Løsne kaken forsiktig fra jernet med en gaffel og la den renne av seg på et husholdningspapir.
 6. Dypp i sukker.

 

Vi bakte også deilig svensk vørterbrød, men jeg kommer tilbake til den oppskriften senere.

 

Hjem til Cafe Flora HER!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: