Restaurant Stedsans på Københavns tak

Stedsans - Københavns hotteste restaurant akkurat nå!

Stedsans – Københavns hotteste restaurant akkurat nå!

– Velkommen!

Søte Mette Helbæk, (du kjenner kanskje bylinen igjen fra matmagasinet NORD?): journalist, stylist, kokebokforfatter, grøntforkjemper og nå også eier og driver av Københavns nyeste og mest spesielle restaurant  Stedsans, har hendene fulle!

Jeg har truffet Mette på jobb i Sverige tidligere i år så det blir et gledelig gjensyn.

– Jeg skulle levert en kokebok i juni, men har fått utsatt fristen til august, sier hun med et smil og lave skuldre der hun står og danderer aftenens forretter – jordbærsalat med sort pepper og koriander. Mens jeg kjenner svetteperlene bryte ut på hennes vegne. Ikke noe ser ut til å være for mye for den blide blondinen.

IMG_0478

Smaken av Oslo har tatt taxi til en for oss ukjent del av Østerbro og klatret opp en vindeltrapp til et stort tak brer  seg ut foran oss – en grønn oase. Her er det rekker og rader med grønnsaker og blomster. Det er ikke restaurantens hage - prosjektet ØsterGRO – drives av entusiaster. Hver uke kan de som er deltagere hente kasser med urter, grønnsaker og andre vekster.

Mette har startet Stedsans sammen med ektemannen Flemming Schiøtt Hansen. I dag suser en av ungene rundt på skateboard, mens den andre sykler mellom gjestene. Det fylles opp til første bordsetning. Vi er heldige som har fått bord, for sitteplassene blir revet bort her. Stedsans har blitt en ny yndling – tidsriktig grønn og kortreist. Restaurantens motto er: Clean, Simple, Local.

– De som ønsker det kan forsyne seg med et glass bobler her, peker Mette. – Og aftenens første rett serveres også ved anretningen her ute.

Ta selv-prosecco - only in Denmark... :-)

Ta selv-prosecco – only in Denmark… :-)

Der står også menyen og vinmenyen. Du kan velge en flaske, eller vinmeny med 3 glass inkludert refill for 300 kroner. Vi går for sistnevnte. Maten har vi allerede betalt for  – det må gjøres ved bestilling. 350 kroner for 6 retter.

– Rooftop gardening, forteller Flemming, – er ikke bare-bare. Du må være sikker på at takkonstruksjonen holder tonnevis med jord. Dette taket har vært en parkeringsplass.

Aha – det forklarer den store bilheisen som også brukes som chambre separe.

– Det kan lett bli vannlekkasjer. Men om du gjør dette hjemme i småskala – er det enklere. Da trenger du bare et tynnere jordlag, beroliger han.

FullSizeRender(4)

–   Vi får ikke lov til å bruke grønnsakene som dyrkes her av de lokale mat- og helsemyndighetene. Men jeg kan forsikre at all mat, det vil si 98 prosent,  er kortreist og vi kjenner våre leverandører godt. Hver uke spør vi dem hva som er best akkurat nå og så setter vi opp ukens meny. De siste 2 prosentene er til kaffe og sjokolade og slike ting – og det vil vi jo gjerne ha. Alt er økologisk, det meste biodynamisk – også vinene.

 

 

 

IMG_0477FullSizeRender(2)

– De tar ikke kredittkort, hvisker Per, lettere anstrengt. Han har oppdaget at det på menyen står at de aksepterer danske kredittkort, cash, PayPal og Mobile Pay. Ikke så lett for utlendinger altså. Det blir en del stress og kav og dyr datatrafikk mens vi forsøker å få lastet og opprettet en PayPal-konto, men så kommer det vin og mer mat på bordet og vi kan ikke annet enn å krysse fingre og håpe det fungerer ved aftenens slutt.

Selve restaurantlokalet er et drivhus med dekket langbord. Her sitter vi tett i tett med sidemenn og -kvinner på saueskinn. Opp langs veggene står tomatplantene tunge med frukter og ved røttene er det krydderurter. På et tilstøtende bakrom befinner det superenkle  kjøkkenet seg:

– Det kostet oss opprinnelig 50 000 kroner. Men etter et besøk av Mattilsynet ble det et paradigme-kræsj. Vårt enkelt mot deres enkelt. Resultatet ble at kjøkkenet måtte oppgraderes med 100  000 kroner, forteller Flemming med et skjevt smil.

Det tar ikke lang tid før praten flyter rundt bordet. På høyre side har vi blitt kjent med et dansk par – en arkitekt og en spesialpedagog – og til venstre en gjeng argentinere som bor i København – et par chef’er, en utvekslingsstudent og en turist. Det blir det mange spennende samtaler av, om kunst og kultur og selvfølgelig – mat!

Tjodunns favorittrett!

Tjodunns favorittrett!

På grunn av litt problemer med komfyren i dag er ikke menyen helt som den skulle ha vært – og det må improviseres litt. Rett nummer to: Legumes with poached eggs and local ham – her mangler egget, men det har blitt lagt til en deilig ost. De danske ertene er så saftige, søte og sprø og matcher perfekt den salte skinken og den milde osten.

Rett nr 3: Carrots with black cabbage, hollandaise, red currant, dill flowers and buckwheat.

Rett nr 4: Brisket with red onions and thyme. Her gjelder det ikke å  være av den sarte typen. Det røffe oksebrystet har rikelige mengder fett, noen skjærer det vekk, mens andre har skjønt at det er her den knallgode smaken sitter.

Rett nr.  5: Comté with walnuts

Rett nr. 6: Coconut sugar parfait with berries and caramelized nuts.

FullSizeRender(3)

All maten er deilig og hver komponent har mye smak! Hver ingredisens får leve og spille sin rolle i rettene. Storm er litt skeptisk til alle grønnsakene, men smaker med litt gruppepress på alt. Gjestene til andre bordsetning begynner å komme. Det er ikke mørkt i den danske sommerkvelden, men mørkere enn da vi kom. Lyslenkene henger over grønnsaksradene og skaper en magisk stemning.

 

En ny runde med stress blir det likevel når verten ikke vil bruke PayPal – og vi fortsatt ikke har Dankort eller cash. Men vi blir gemyttlig enige om at vi får kontonummer og forsøker nettbanken hjemmefra. Null stress, sier dansken.

Danskene ass! Man må bare elske dem!

Green love.

Green love.

Mens vi mette, trette og glade finner veien til vindeltrappen tar et tett omslynget par en selfie på taktoppen over restauranten klare for mer green love hos Stedsans.

 

Hjem til Stedsans HER! (følg dem også på Facebook og Instagram :-))

Pris for aftenen: Pga forhåndsbetaling og rot i finansavdelingen har vi ingen regning, men her er prisene i danske kroner: 350 kroner for mat x 3 + drikkemeny 300 x 2 + saftmeny x 1 = 1700 danske kroner

Passer for:

Voksne: Ja! Par eller flere sammen. Bestill tidlig – vanskelig å få bord. OBS – restauranten stenger dørene i oktober, men åpner etter planen til neste år igjen!

Barnefamilier: Tja – bør være grønnsakselskende unger – og rolige. Langt ned om de klatrer over kanten…

Enesteående gjester: Absolutt. Langbord åpner for spennende samtaler med nye mennesker.

Romantikk: Mnei – her gjelder det å være sosial – ville vel valgt andre steder om du vil kose deg med Den Eneste Ene…

Ut med jobben: Tja – ikke rai-rai-faktor her – passer kanskje for et tomannskontor – ellers ikke. Om du ikke bestiller chambre separe i bilheisen – da passer det bra for jobben eller et større selskap.

Comments

  1. Terje Øystein says

    Merker at det er for lenge siden vi har vært i deilige Danmark. Må gjøre noe med det til høsten. Det blir nok til Jylland, men da er Århus veldig aktuelt. Inkludert kultur! Også matkultur.

Trackbacks

  1. […] Denne oppskriften fikk jeg hos den flinke, danske matskribent og -stylist, restauratør og jeg vet ikke hva, Mette Helbæk. Vi skulle besøke sommerens snakkis og mest populære spisested i København – restaurant Stedssans som holder til i et drivhus i en hage, oppe på et tak i bydelen Østerbro. Den fantastiske grønne oasen midt i byen har Mette startet opp med sin mann – og du kan lese alt om besøket vårt her. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>