Hele familien i Smaken av Oslo har fått dilla på kjøleskapsgrøt! Fordi det er enkelt – fordi det er godt – og fordi det kan varieres med enkle grep.
Da jeg var liten laget pappa eller mamma gjerne havregrynsgrøt hjemme. Tradisjonelt servert med kanel og sukker og kanskje rosiner, om vi hadde det – deilig og varmende.
Kjøleskapsgrøten er freshere – og kald. Du får mer dessertfølelsen når du får grøten i skåla. Og kjøleskapsgrøt er en farsott på Instagram!
Det som har gjort den til en gjenganger og ikke bare en test her hjemme hos oss er at jeg lager større porsjoner – og da har vi alltid en grøt stående i kjøleskapet om man vil ha et lite mellommåltid, trenger litt kos, et pick-me-up-måltid etter trening eller til en fresh frokost.
Grøten tar 1 minutt å lage – men gjør seg best om den får 8 timer eller mer i kjøleskapet før du spiser den.
Det finnes mange måter å lage grøten på – men jeg tenkte dele den som er min favoritt akkurat nå. I tillegg til de «vanlige» ingrediensene har jeg også i chiafrø ( fordi det er en massiv omega-kilde, visstnok bedre enn laks!), acai (for ekstra antioksidanter, vitaminer og mineraler) og baobab (som The Telegraph lurer på om kan bli årets superfood 2015).
Regner med at jeg må bli supersunn og sprek av grøten! God er den i alle fall.
Her kommer oppskriften!
- 5 dl havregryn
- 2,5 dl kokosmelk (jeg synes kokosmelken i de små kartongene er mye bedre enn de fra boks)
- 4 dl gresk yoghurt
- 3,5 dl pærejus med solbær
- frukt og bær etter smak og sesong
- Rør sammen havregryn, kokosmelk, yoghurt og pærejus. Du kan selv variere tykkelsen på grøten – ut fra om du liker den litt tett eller en litt lettere konsistens. Bruk mer våte ingredienser til du finner tykkelsen du ønsker deg.
- Da er grøten ferdit til å settes kaldt.
- Bruk gjerne en plastboks med lokk, som du kan sette rett i kjøleskapet etter at du har rørt alt sammen.
- (Hvis jeg tilsetter grøten chiafrø og baobab tar jeg gjerne mer væske i – for begge har en fortykkende effekt. Chiafrøene trekker til seg væsken og blir geleaktige i konsistensen og gir grøten din en mer dessert-pudding effekt. Baobab har naturlig pektin.)
- Grøten bør stå i minimum 8 timer. Den holder seg flere dager i kjøleskapet – så hos oss er det alltid lurt å lage en stor porsjon, for det blir ofte kamp om grøten!
- Ta rett fra kjøleskapet og på tallerkenen. Ta på frukt, bær og kanskje nøtter og nyt!
Legg igjen en kommentar