Hvor har du vært hele mitt liv?
Denne kombinasjonen av pepperkaker og peanøttkaramell er en smaksbombe av en konfektkake!
– En slags Snickerskake med julevri, mener Per.
Hjemme hos Smaken av Oslo scorer den 110 av 100 mulige poeng i alle aldersgrupper. Og æres den som æres bør – oppskriften har vi lånt og fornorsket, og den kommer opprinnelig fra min nye bestevenninne fra Australia – Donna Hay. Jeg elsker den dama og det er et bra nettips til deg!
Men tilbake til kakene:
Strø litt flaksalt på – og du får en litt annerledes smak! Hva med et lite lakrisstrø på toppen? Heaven for lakriselskeren. Uansett – du blir garantert hekta!
Kakene er enkle å lage og holder seg noen dager i kjøleskapet.
Men om du er bekymret for juleflesket, kan det være lurt å gi bort alt som spiselige julegaver – og det litt fort! Men hvor er kosen og moroa da?
Vi ga bort noe, spiste noe og tok resten med i selskap.
Jeg forslår du testbaker denne oppskriften tidlig i år – for det kan hende du må lage den mange, mange, mange ganger…
Kos deg!
- Til pepperkakene:
- 125 g usaltet og mykt smør
- 90 g brunt sukker
- 230 g lys sirup
- 375 g siktet mel
- 1 ts natron eller baking soda
- 2 ts malt ingefær
- 2 ts cookie spice (jeg har en boks fra Mill & Mortar)
- Til karamellen:
- 175 g usaltet smør
- 220 g brunt sukker
- 175 g lys sirup
- 250 ml matfløte
- 210 usaltede peanøtter (jeg brukte salte – det gikk helt fint)
- Først lager du pepperkakedeigen.
- Legg smør og sukker i kjøkkenmaskinen og visp i vei i 5-6 minutter til smøret er lyst og kremete.
- Så tilsetter du sirup, mel, natron, ingefær og cookie spice og mikser til det så vidt blir en deig.
- Smør en firkantet kakeform på ca 20 x 30 cm – eller som jeg – bruk to rektangulære paiformer. Du kan gjerne ha bakepapir i bunnen og langs kantene – da er det lettere å få ut kakene.
- Press deigen ned i formen med fingrene og sett dem i kjøleskapet i en halvtime – til deigen er fast.
- Sett ovnen på 180 grader.
- Når kaken har stivnet setter du formen inn i ovnen på et stekebrett og lar den steke i 12-15 minutter. Den skal være lysebrun. Når den er ferdig lar du den stå og kjøle seg ned, mens du lager karamellen.
- Legg smør, sukker og sirupen i en middels stor kjele på medium varme og rør til alt har smeltet. La blandingen koke til den har en temperatur på 140 grader, det tar en 8-10 minutter.
- Rør forsiktig inn fløten og la blandingen koke i 2 minutter. Så tilsetter du peanøttene og blander dem sammen med karamellen.
- Legg et bakepapir på stekebrettet og sett formen på toppen, så slipper du søl på stekebrettet. Hell miksturen oppå pepperkaken i formen og sett den inn i ovnen igjen.
- La kaken steke i 15-18 minutter eller til den er mørk, gyllen brun.
- Ta kaken ut av ovnen og la den kjøle ned minst 10 minutter før du setter den inn i kjøleskapet for å bli helt avkjølt.
- Trim kantene og skjær i ruter eller striper til servering.
- For ekstra piff kan du gjerne drysse litt flaksalt på toppen eller kanskje litt lakris?
Legg igjen en kommentar