Oppskrift på knasende sprø pai

Baker du pai i muffinsformer blir de ekstra fine!

Baker du pai i muffinsformer blir de ekstra fine!

I familien vår digger vi pai – og vi spiser det ofte! Oppskriften er slett ikke vanskelig – så hvem som helst kan lage lekre, små paier på en-to-tre. Det fine med pai er at det er enkelt, du kan bruke nesten hva som helst i dem og det blir skikkelig godt.

Ofte begynner pailagingen med at tar jeg en opprydning i kjøleskapet og fyller opp med grønnsaker og påleggsrester sammen med egg og ost. På den måten får litt slitne grønnsaker nytt liv.

Du kan lage paibunn eller kjøpe ferdig i butikken. Jeg kjøper ofte ferdig for enkelhetsskyld. Denne gangen hadde jeg lyst på noe litt annerledes og kjøpte filo-deig i butikken. Har du vært i Hellas eller Tyrkia har du sikkert smakt paier eller annet bakverk med denne deilige, flakete og knasende sprø deigen. Har du ikke smakt det før – bør du absolutt prøve – for det er supergodt!

Filodeigen finner du i frysedisken og den består av tynne, tynne flak med deig – så her gjelder det å være kjapp på labben før deigen tørker ut. Det er enkelt å bruke, men du må bare sørge for å ha deigen under et fuktig kjøkkenhåndkle når du ikke jobber med den.

I denne oppskriften har jeg brukt cottage cheese for å gi fylde til paien uten at det blir for mange kalorier.

Jeg sier som de gjør på TV – klar – ferdig – bak!

Knasende sprø pai med filodeig
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Serves: 12 små paier
Ingredients
  • 1 pakke filodeig (du kommer ikke til å bruke hele - så frys resten)
  • 4 egg
  • 3 dl melk
  • 1 liten boks cottage cheese
  • 200 gr fetaost - smuldret i biter
  • 5 vårløk - finkuttet
  • 1 dl gulost
  • 1 klype salt
  • Pepper (så mye eller lite du vil ha)
  • 1 ts muskat
  • 3 ss smeltet smør
  • Bruk et muffinsbrett i aluminium til paiene dine for små, søte paier - men du kan selvfølgelig også lage en stor.
Instructions
  1. Sett ovnen på 180 grader.
  2. Ta filodeigen ut av fryseren og la den tine på benken.
  3. Visp sammen egg og melk, tilsett muskat, salt og pepper.
  4. Tilsett cottage cheesen og bland godt.
  5. Smør formene godt.
  6. Ta frem filodeigen og ha en skikkelig fuktig kjøkkenhåndkle klart til å legge over deigen, for den tørker superfort!
  7. Ta ut et deigark og pensle det med smør, klipp så ut en passe stor firkant av deigen slik at du får dekket en muffinsform og la endene stikke opp. Gjenta prosessen til alle formene har fått hver sin firkant - og så begynner du på første formen igjen. Alle formene bør få tre filodeig-firkanter oppå hverandre - slik at de danner en liten kurv.
  8. Tilsett eggenblandingen fetaost og finkuttet vårløk og bland sammen.
  9. Fyll alle formene med blandingen.
  10. På toppen strør du litt gulost, jeg brukte en blanding av osteskorper jeg hadde i kjøleskapet.
  11. Har du noen krydderurter kan du legge på noen timiankvister eller kanskje rosmarin?
  12. Sett paiene midt i ovnen.
  13. I min ovn ble de perfekte etter 30 minutter, men følg litt med - når massen har stivnet er paiene klare - det kan være litt før eller litt etter i din ovn.
  14. Paiene er perfekte til lunsj, middag, i matpakken eller til kveldskos.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: