Nedre Foss Gård – en fugl Fønix

FullSizeRender

Nedre Foss Gård – absolutt! Det er et sted jeg har på ønskelisten min, sa min kule venninne fra Ålesund. Og sånn ble det.

Lille nyttårsaften 2016 ødela en brann den vakre gården som da var nyoppusset. Hovedbygningen på gården er opprinnelig fra 1802, og er Grünerløkkas eldste bygning. Nesten to år tok det før de var ferdige med oppussingsrunde nummer to, og igjen kunne åpne dørene for gjester.

Egentlig skulle vi møtes et annet sted for drinker, men fordi det er et herlig gårdsrom på Nedre Foss Gård, ble det til at vi samlet oss der før denne tidlige middagen. Det var ikke noe dårlig valg.

Vi har brunchet her i bakgården før brannen og det var vi supergodt fornøyde med – det kan du lese mer om HER!

Nedre Foss gård 2-07 Nedre Foss gård 2-01

Britiske bobler

Under mottoet – Bobler er aldri feil! – tok vi menyen nærmere i ettersyn. Britiske bobler – why not? Coates & Seelys Brut Reserve – ikke en champagne, men en brittagne. Frisk og fruktig. Hint av eple. Mmmmm…

Tre av fire bestiller 4 retters meny, (Per byttet kyllinghovedrettet mot en tørrmodnet oksefilet) mens Tjodunn hadde mer lyst til å velge selv. Menyen er i stadig endring – ut fra tilgang på råvarer og sesong, så det er alltid spennende å se hva som fremheves hos Nedre Foss.

Nedre Foss gård 2-04

Nedre Foss gård 2-12

Nedre Foss gård-5

Dyr mat – rimelig vin

Men 620 for en fireretter er litt dyrt? Vi sjekker litt: På herlige Happolati (som interessant nok er en søsterrestaurant av Nedre Foss) får du fire retter for 525 og hos solide Smalhans får du en Krøsusmiddag med 9 smaker for 650. Da er Nedre Foss absolutt i overkant, blir vi fire spisevennene enige om.

Men når det gjelder vinen er de mer beskjedne i påslaget. Den supre sprudlevinen vi delte før måltidet er priset til 865 – noe som er et påslag rett under 2,5 gangen fra polprisen på 349,30. Det gjør oss litt mildere stemt, men er fortsatt litt skuffet over at de legger seg så høyt på matprisen. Kanskje er det derfor det kun er få bord som er besatt denne kvelden?

Nedre Foss gård-3

Nedre Foss gård-1

Vakker som et smykke

Mens vi venter på maten tar vi en runde og beundrer de håndmalte tapetene, lampene og andre fine interiørdetaljer det ikke mangler på her på Nedre Foss. Det er ikke spart på noe når det gjelder restaurasjonen og vakre detaljer i restauranten, i øl-baren og vinbaren Radegast.

– Kanskje det er derfor de synes de må ha så godt betalt for maten, hvisker spisevenninnen.

Det er bare å beundre håndverket og arbeidet som er gjort, for annen gang. Nedre Foss er som et smykke – man blir rett og slett glad av å være i så vakre omgivelser.

Nedre Foss gård 2-13

Nedre Foss gård-2

Nedre Foss rundt

Men kelneren kaller oss blidt tilbake til bordet – maten kommer.

Og maten er god. Det er det bred enighet om. Ueren er perfekt tilberedt, ytrefileten er mør, tilbehøret spiller på lag med hovedingrediensene, men etter at alt er smakt og spist blir Tjodunns erterisotto kåret til dagens rett. Nederst på listen kommer ostene som er tre små biter, et kjedelig utvalg med måtelig tilbehør.

Vi avslutter med en skarp digestive og lar inntrykkene synke. Tommel opp for mat, vin og service, men men forsvarer maten prisen? Er den bedre enn maten hos for eksempel Smalhans og Happolati som er vesentlig rimeligere? Det er den ikke.

Egentlig tenkte vi oss videre denne kvelden, men fordi Nedre Foss har mer å by på – kom vi ikke lenger enn en omvisning i øl-baren for så å lande i vinbaren Radegast. På den måten kan man ha en helaften – en slags pub til pub-runde med innlagt restaurantbesøk uten å forlate Nedre Foss i det hele tatt. Det er jo genialt.

Så at Nedre Foss gård har steget som en fugl Føniks etter den tragiske brannen, er det ikke noen tvil om.

For fire personer – plenty med mat og drikke betalte vi: 5 103 kroner.

Nedre Foss gård 2-10Nedre Foss gård 2-02Nedre Foss gård 2-06

Nedre Foss Gård passer for:

Barnefamilier: Selv om du godt kan ta med alle generasjoner hit er det først og fremst en voksenrestaurant. Skjønt til søndagsmiddagen hvor de har konseptet søndagssteik og byr på en treretters til 375,- kan det kanskje passe godt med storfamilien.

Enestående spisegjester: Her er det stoler ved bardisken. Fint hvis det er mye folk.

Romantikk: Ja, her kan romantikken blomstre i nydelige omgivelser. Ser for oss at man både kan fri og ha bryllupsmiddagen her.

Ut med jobben: Ikke typisk ut med jobben-restaurant, men oppe i ølbaren i andre etasje vil det være perfekt å dra med kolleger!

Vennegjengen: Ja, absolutt. Plass til mange rundt bordene, så her passer det både for mindre og større grupper.

Hjem til Nedre Foss Gåes HER!

Nedre Foss gård 2-05

 

 

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>