Holy Smoke BBQ – helt Texas i Skåne!

Holy Smoke
Holy Smoke!
Det høres, lukter og smaker som det dypeste Texaseventyr – men du finner dette sørstatseventyret i Skåne. Like nord for Helsingborg og bare en 5,5 timers kjøretur fra Oslo ifølge Google Maps.
Sett på GPS’en, og når du finner dette skiltet langt, langt ute på landsbygda, kan du sette bilen fra deg og gå etter lukta!

Jeg var invitert med på denne presseturen av Visit Sweden.

 

Holy Smoke ute
Holy Smoke bord
Holy Smoke kaktus
Holy Smoke Johan Fritzell

Aldersnevrose

Det startet med 40-årskrise og en crazy ide som ikke lot seg ignorere. To containere ble satt opp på et jorde utenfor Nyhamnsläget på Kullahalvøya i Skåne i juli 2014.
– Det skulle ikke være noen restaurant, sier gründer Johan Fritzell.

– Kompisen min Johan Åkerberg og jeg skulle preppe kjøtt til andre. Vi kjøpte en smoker og et gammelt veksthus. Men folk ble nysgjerrige, stoppet og ville gjerne kjøpe mat. Så vi startet med sandwicher.
Når man serverer kjøtt, må man ha øl. For å få bevilgning måtte vi ha en større meny. Vi dro til Texas og meatcruiset der, brummer Johan, og stryker seg over skjegget.

– Der spiser de BBQ til frokost eller lunsj. Røyker om natta og serverer dagen etter.
Holy Smoke meny
Holy Smoke brett

Holy Smoke for en suksess

I påsken 2015 åpner Holy Smoke på ordentlig. Spente på om det kommer folk. Dette er ikke en destinasjon du bare snubler over – hit drar du med en mening – med en misjon. Og spisegjestene strømmer til. Den første påskehelgen har de 1700 besøkende!

– Det var som en festival! Folk spiste over alt. Etterhvert som vi ble utsolgt, måtte vi stryke ting fra menyen. Bestillingene fløy ut. Nå kommer det gjerne 1400 mennesker på en bra lørdag, forteller Johan.

Mesteparten av maten – oksekjøttet – er ikke kortreist. Det kommer skikkelig langveisfra. I tider hvor bærekraftig og kortreist er hedersord, går Holy Smoke mot strømmen.

– Det fungerer ikke like bra med svensk okse. Tro meg, vi har forsøkt! Vi importerer alt oksekjøttet. Shortrib og chuck (høyrygg) fra Creekstone Farms i Arkansas City, Kansas. 100 % Black Angus. Vår Waguy brisket kommer fra Australia. Men svinekjøttet og kyllingen er kortreist og skånsk!

Holy Smoke-06
Holy Smoke-05

Langt mellom røyksignalene

– Det finnes ingen andre steder som dere her i Sverige?

– Det er langt mellom røyksignalene i Sverige, i Skandinavia – i hele Europa!

Texas er BBQ’ens moderland. Der ble vi tatt imot med åpne armer. En total transparens! Vi fikk lære alt vi ønsket. Slik vil vi også være, konstaterer Johan.

Og på Holy Smoke deler de på maten og på kunnskapen. Her holdes det spennende matkurs med svenske og utenlandske eksperter på mat, BBQ, smoking og fyring.

– 11. september kommer det jeg mener er Sveriges beste chef, Niklas Ekstedt, og skal ha kurs sammen med Mike Park fra London Log Company. Det tror jeg blir fabelaktig!

Vi har også hatt kurs med Aron Franklin! Han er Jesus av BBQ!

Holy fuck så god mat!

Men det jobber altså ingen kokker her, fortsetter Johan. – Vi lager enkel, god og real mat! Med suverene råvarer. Vi serverer til det er tomt – og da stryker vi på menyen det som har tatt slutt. Det hadde neppe passet på en fin restaurant, flirer han, men sånn er det altså her!

Så kommer maten – et brett av BBQ-herligheter rett fra smokeren, og med tilbehør. Det smattes, sukkes og tygges rundt bordet. Svære kjøttstykker så møre de faller av benet, med dyp røyksmak og skikkelig rub!
Det er så godt at vi spiser mer enn vi klarer – mer enn vi må og bør. Så mye at samtlige sovner i bilen når vi drar derfra.

Det er umulig å yte Holy Smoke rettferdighet i tekst og bilder – du bare MÅ dra dit. Det er verdt en weekendtur i seg selv, eller kombiner med en tur til Malmø – eller Køben-tur!

Jeg skal tilbake! And I can hardly wait!

Hjem til Holy Smoke HER!

Holy Smoke beans
Holy Smoke butikk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>