Gøteborg – en førjulsguide!

Gøteborgguiden Liseberg

Gøteborg er julebyen som garantert vil gi deg julestemning!

Tre og en halv time fra Oslo og fylt til randen med bra shopping og digge spisesteder, er Gøteborg en by jeg gjerne besøker igjen og igjen. Akkurat denne turen har jeg tatt i samarbeid med Visit Sweden, men vanligvis drar vi hit på familietur eller på kjærestetur. Både jeg og gutta digger Gøteborg!

Vil du dra litt lenger, kan du teste ut deilige Malmø. Sjekk vår smakfulle cityguide HER!  Sveriges beste – kanskje Europas beste BBQ-sted ligger i Skåne, på veien sørover fra Gøteborg. Ta en titt på Holy Smoke HER.

Men nå er det Gøteborg som gjelder! Her skal du få noen av mine favoritter til hvor du kan shoppe, spise og sove!

Gøteborgsguide-01

Gøteborgsguide-02Gøteborgsguide-14

Shoppe i Gøteborg

Først må nevnes Lisebergs julemarked og designmarked. Her tennes ikke 1000 julelys – men millioner! En fantastisk stemning med glade barn og voksne, Nøtteknekkeren som isdans-show, lukten av brente mandler, smaken av fudge og pepperkakeformer fra hele Mummitroll-verdenen. Jeg kjøpte lille My!

Ta båten Paddan – Julpaddan – fra sentrum til Liseberg for en stemningsfull tur under de lave broene, med gløgg i glasset mens mørket senker seg.

Og – julemarkedet i bydelen Haga. Mer nedpå med alle sine koselige cafeer og bruktbutikker. Her er Gøteborgs største kanelbullar hos Husaren, boder, hånddyppede stearinlys og blinkende enhjørninger. En gatefest og vel verdt et besøk.

Så til noen butikker jeg synes du bør stikke innom.

Da Matteo Handel

Du har kanskje hørt om Gøteborg beste sted for kaffe og fika, Da Matteo, men dette er den kule landhandelen deres i Vallgatan 19. Her selger de brød, kaker og kaffe, men også de deiligste marmelader, lakris, krydderblandinger og Himalayasalt Jeg kjøpte en boks med blomsterstrøssel confetti! Så nå blir det blomsterstrø på kjøleskapsgrøten og kakene mine hele vinteren!!!

 

The Kitchen

Artilleriet er Gøteborgs mest kjente, og også lekreste, interiørforretning. Dit MÅ du gå. Men du må også gå i kjøkkenbutikken deres The Kitchen i Magasingatan 19. Klassisk lekker og med kvalitetsprodukter i elegant display. Her er det lett å bruke både mye tid og penger. OMG så mye fint!!!

 

Leila’s General Store

Kjendisbutikk! Søt, svensk celebrity-chef med eget TV-program har åpnet butikk med kjøkkenting og tang. Her er det fargerikt og amerikanskinspirert. Og du må bruke tid på å oppdage alle detaljene. Her er det muffinsformer og sodaglass, girlandere, isformer – utrolig mye gøy! Jeg blir skikkelig glad av å gå i Leila’s General Store, men Per vil helst slippe, og rygger ut på gata igjen. The shop for the happy chef!

 

Balders Hage

Interiør, servise, dekketøy, tekstiler, juleting og litt mat. Selv kaller de seg «Diversehandel» – og det er nok dekkende. Masse pepperkakeformer, bokser og greier. Her finner du saker og ting i alle prisklasser. Perfekt for julegaver eller små nødvendigheter og unødvendigheter til deg selv. Vi kjøpte pepperkaker i fantastisk fine bokser og en ny pepperkakeform.

 

Stora Saluhallen

Du må bare innom denne institusjonen i Gøteborg fra 1888. Her kan du kjøpe med deg julekakene du ikke gidder å bake selv. De har flere morsomme og fargerike småkakevarianter vi ikke har hjemme. Og selvfølgelig ost, kjøtt, og andre matvarer. Vi kjøper alltid fantastiske knekkebrød her. Saluhallen er også et topp sted å ta seg en matbit midt i handlerunden. Gå for klassisk svensk husmannskost eller få deg en skikkelig vitaminboost med deilig rawfood hos På Kanelen.

Og det finnes så mye, mye mer… Hele, enorme Nordstan – kjøpesenteret med rundt 200 butikker, Nordgavel, Rum 21, Lokalen GBH, Zara Home, Sephora, Hemtex, Grandma, Grandpa, Åhlens, Mini Rodini…

Gøteborgsguide-15

Gøteborgsguide-04

Gøteborgsguide-05

Gøteborgsguide-06

 

Gøteborgsguide-03

Spise i Gøteborg

Hello Monkey

Pan-asiatisk med både sushi, sashimi, dim sum, salater og dumplings. Tett og hett med skikkelig trøkk til lunsj og middag. Vi digget babykamskjellene med trøffelponzu, røkt tomat, pepperrot og keiserfluesopp!!! I tillegg kan vi anbefale en tur i drinkekartet. Vi falt for Cinnamon Fix med Jack Daniels, kanel, sitron og appelsin, og den brennheite Vrålapa med sichuanpeppervodka, ingefær, chili og sitron. Bartenderen vet hva hun gjør!

The Barn

Beste burgeren i Gøteborg? Flere har hevdet det, og det skulle ikke forundre oss. Vil du spise i typisk lunsj eller middagstid – så kan det være smart å bestille bord, for The Barn er meget populær. Interiøret er låve møter krystall-lysekrone. Burgerne er supersaftig, høye og med deilig tilbehør og brioche buns. De har også andre ting på menyen, men vi anbefaler burgeren på det hjerteligste. Er du glad i litt hot mat – så gå for Hingsten (!) med grønn chili-glaze, rødløk, pickled Jalapeno-majo og koriander. Og hva med en opp-spritet milkshake som følge? Yes, please!

Restaurant Koka

Her får du Michelinmat til en god pris. En treretters koster 495 og tilhørende vinpakke koster 400. Du velger selv om du vil ha kjøtt, fisk eller vegetar-hovedrett – eller om du vil ha en hel-vegetarisk meny. Rettene i menyene er bygd opp rundt sesongens beste grønnsaker. Vår favoritt fra Kokas meny var en  himmelsk krabbe med persille og tyttebær.

Og ikke minst – her har de lamper stående på bordet så du både kan lese menyen, se hva du spiser – og til og med fotografere maten – uten å forstyrre andre gjester. Hurra!

Bjørns Bar

Får du ikke plass hos Koka, så gå ikke i kjelleren av den grunn. Jo forresten – gå i kjelleren til Koka – for der ligger Bjørns bar. Topp stemning, gode viner, drinker og småretter. Vi elsker litt charc og ost til et glass bobler.

Gøteborgsguide-12

Gøteborgsguide-08 Gøteborgsguide-07

 

Gøteborgsguide-18

 Gøteborgguide Dorsia

Sove i Gøteborg

Hotel Dorsia

OMG! Ingen over – ingen ved siden. Det er som å tre inn i en egen, fortryllet verden når du stiger inn i Hotel Dorsia i Gøteborg. Bak tunge draperier kommer smilende ansatte deg i møte og byr på smooth jazz, gjestfrihet, drinker, myke sofaer og fantastiske farger, tenk Tricia Guild – tenk juveler; rubiner, jade. Du føler deg kongelig. Luksus. Dyrt. Deilig. Har du først investert i et rom her – har du ikke lyst til å forlate det igjen. Ever!!!

 

Hotel Avalon

En favoritt vi har bodd på mange ganger. Avalon er noe så spesielt som et Feng shui-sertifisert designhotell med svømmebasseng på taket. Her flyter energien (chi) fritt, ifølge sertifiseringen. Vi digger hotellet fordi de har fine rom med kule designelementer til en bra pris, god frokost og en perfekt plassering rett ved Stora Saluhallen. Kunstverkene i hotellet er også med på å heve opplevelsen.

Hotel Post

Petter Stordalens enorme hotell ved togstasjonen. Hotellet er luksuriøst, men til en ok pris. Stilige rom og bra frokost, men veldig mye folk. Petter byr selvfølgelig på treningsrom, om du har behov for en morgentrim. Et tips er å få med seg den overdådige helgebrunchen som er populær både for tilreisende og lokalbefolkning. Book bord i tide!

Eller hva med å korte ned reiseveien med en herregårdsovernatting på veien sørover?

Villa Sjøtorp

To og en halv time sør for Oslo og en time før Gøteborg, med utsikt over havet i Ljungskile, ligger Villa Sjøtorp. Villaen ble bygget i 1901, og er et sjarmerende hotell. Julelysene er tent, og i spisesalen er det dekket i julens farger. Det knitrer i de vakre kakkelovnene, og villa-hunden Leja lunter vennlig rundt. I de herlige, gammeldagse rommene med nye bad er det lett å finne både ro og julestemning. Vi bodde i det fine Blommiga rummet!  Villa Sjøtorp har gode jule-pakkepriser for 5-retters middag + overnatting med frokost.

Bilde 01.12.2017, 16 57 24 Bilde 01.12.2017, 17 44 55

Gøteborgsguide-11

Gøteborgsguide-10

 Gøteborgsguide-09Gøteborgsguiden-1Gøteborgsguiden-4

For mer Gøteborginfo og gode tips – sjekk HER!

Comments

  1. Terje Dyrnes says

    I min barndom var det eit uttrykk som gjekk slik: «Han har gjort svensje tå seg.» Når eg tar inn reportasje og bilete frå Gøteborg, kjem motivasjonen for nye Sverige-turar. Minner meg om hotellrommet vårt i Punte de Lima i Portugal sist sommar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>