Når man skal lage mat er det viktig å bli inspirert! Bok nummer 3 i vår serie Smaken av Oslo tester 52 kokebøker på 52 uker er valgt av Storm og inspirasjonen er – fotball!
Ukens bok er «Fotballmat – Sunt og godt for alle som trener» av Mette Møller. Selv om det heldigvis gis ut mange kokebøker i Norge hvert eneste år, er det ikke nok til 52 uker. Derfor kommer vi i tillegg til de nyeste også til å ta med kokebøker som av andre årsaker får plass i serien. Fotballmat kom ut høsten 2014.
Forfatteren Mette Møller er fotojournalist, matskribent og kokebokforfatter – og ikke minst – mammaen til fotballspiller Mats Møller Dæhli fotballproff i Freiburg og spiller på landslaget – når han ikke er skadet. Fotballtalentet som skrev proffkontrakt med ManU på sin egen 17-årsdag står høyt i kurs her hjemme sammen med andre ballførende forbilder. Og det var årsaken til at vår fotballgutt falt for boken. Coveret gjorde ikke boken dårligere, for yngste bokanmelder.
Boken:
Rundt 90 oppskrifter delt inn i frokost, lunsj og middag.
Sunn og enkel mat.
Bildene:
Å ta matbilder er en kunst. Bildene i fotballmat er ikke kunstbilder. Dette er ikke en bok hvor du sikler over bildene, stryker over boksiden og nesten kan lukte maten. Bildene er som matrettene – enkle og greie. Du ser hva du skal lage! Portrettene av de unge fotballspillerne er bedre enn matbildene.
Leseopplevelsen:
Slik vi leser Fotballmat retter den seg mot unge kokker uten særlig mye erfaring på kjøkkenet. Her er det lett å mestre rettene. Det er enkel og god hverdagsmat. Vi digget Innbytterbenken – tipsspalten nederst i oppskriftene som gir deg råd som for eksempel at du kan bytte poteter med makaroni eller grønnsaker. Nyttig for uerfarne kokker. De rundt 90 oppskriftene er delt inn i tre hovedbolker: En god start, Raskt og enkelt og Middager. Du får møte Mats Møller Dæhli og fem andre fotballspillere som deler sine favoritter med deg – det er et stort pluss hjemme hos oss.
Boken har gjennomgående fotballreferanser, som innbytterbenken vi nevnte over og ikke minst i navnene på rettene: Curry Cardiff, Adas triksesuppe, Omelett Barcelona med flere. Moro for store og små entusiaster.
Både Mette Møller og ekspert Thor Einar Andersen, lege for A-landslaget for herrer 2002-2014 skriver forord om matglede, å holde det enkelt og sunt, men jeg savner litt mer gjennomgående tips i boken. Den markedsfører seg med sunn og god mat for alle som trener – så jeg vil gjerne vite mer om hvorfor ulike ingredienser er bra for meg som trener. Hvilke proteiner i fisken, i melkeproduktene eller vitaminer i hvilke grønnsaker som gjør hva for meg og kroppen min.
En oppslagsbok for hverdagsmat – ikke en å kose seg med og bli spesielt inspirert av.
Hva lagde vi?
Vi lagde Carbonara Molde fra oppskriften på side 156 – og her er jeg pålagt av både mann og barn å si, klart og tydelig, at det ikke har noe med fotballpreferanser å gjøre! Carbonara er en favoritt vi har laget mye her hjemme og det er spennende å teste nye varianter. Denne oppskriften hadde flere ingredienser enn vår favorit,t og mer krydder.
Oppskriften er enkel å følge, men vi ble litt usikre når vi kom til sitronsaften. I oppskriften står det «saften av en halv sitron», men i beskrivelsen står det: «Ha i litt sitronsaft og til slutt litt av kokevannet og la surre videre i 1 minutt», Saften av en halv sitron til 2 porsjoner er ikke, etter vår definisjon, litt sitronsaft. Etter å ha diskutert frem og tilbake om vi skulle redusere sitronsaften – ble vi enige om å følge oppskriften…
Oppskriften finner du nederst i saken.
Dommen over maten:
Det ble ingen full hjemmeseier eller hat trick for Mette Møller og Fotballmat. Denne gangen var vi totalt delte i oppfattelsen av maten. Storm likte, til sin store skuffelse, slett ikke carbonaraen. Tjodunn syntes det var for mye sitron og tror kanskje at fordi den fikk koke et minutt med sitronen i – at retten ble litt bitter. Per var fornøyd og syntes carbonaraen var god. Men at vår egen variant er bedre. At den er mer spicy enn en vanlig carbonara med chili og hvitløk, vårløk og cayenne syntes vi fungerte bra.
Skulle vi laget den igjen ville vi spart sitronen til en liten skvis – etter at vi hadde tatt retten av platen – eller droppet den totalt.
Innbytterbenk-tipset om erter synes vi passer kjempegodt – de søte ertene til det salte baconet og den mektige sausen. Det skal vi gjøre neste gang vi lager carbonara.
Ville vi kjøpt boken?
For de voksne er boken ikke inspirerende nok til at vi ville kjøpt den. Det finnes morsommere bøker som gir hverdagsinspirasjon og kanskje litt mer utfordringer. For en fotballinteressert gutt som Storm er det et absolutt yesss!
Hvem passer boken for?
Fotballmat er en fin gave til fotballinteresserte barn og unge som trenger en kokebok de kan mestre. Passer også for idrettsfamilier som synes det er morsomt med fotballreferansene og vil ha tips til enkle hverdagsretter.
- 150 g bacon
- 2 ss olivenolje
- 200 g spagetti (bland gjerne fullkorn og vanlig)
- 3 fedd hvitløk
- ¼ rød chili
- 2 vårløk
- 1 sjalottløk
- 1 ss smør
- 172 sitron, saften av
- 3 ss kokevann fra spagettien
- 1 dl fløte
- 2 eggeplommer
- 4 ss revet parmesan
- rikelig med nykvernet svart pepper
- ¼ ts cayennepepper
- litt hakket persille
- Start med å skjære baconet i terning eller biter og la det surre i noen minutter på svak varme i litt olivenolje.
- Kok spagettei etter anvisningen på pakka. Husk å ta vare på litt av kokevannet.
- Skjær hvitløk og chili så tynt du klarer og hakk opp vårløk og sjalottløk. Når baconet begynner å bli gyllenbrunt, blanader du alt dette sammen med baconet og har i en klatt smør. La det hele surre videre på svak varme i 3-4 minutter.
- Ha så i litt sitronsaft og til slutt litt av kokevannet og la surre videre i 1 minutt.
- Vend spagettien godt inn i baconblandingen, mens panna står på svak varme.
- Rør sammen fløte, eggeplommer, kvernet pepper og cahennepepper. Bland så inn revet parmesan.
- Hell dette over den varme spagettien, og vend det hele godt sammen. Strø over finhakket persille, og server med en gang. Spagetti carbonara smaker aller best helt nylaget og gjerne med et dryss ekstra parmesan og svart pepper på toppen.
Fotballmat av Mette Møller
Gyldendal
Pris: 290-349 (avhengig av hvor du kjøper den…)
Sjekk også vår anmeldelse av Kjøttfri mandag og Pannekaker
[…] «Gatemat fra hele verden», som kom ut i fjor. (Forrige ukes kokeboktest kan du lese HER!) De røffe kokkene fra restauranten Hitchhiker på Mathallen i Oslo, har nemlig en forkjærlighet […]