Det er snart Halloween og her i huset har vi har begynt å glede oss – med fløteboller! Skumle fløteboller – moooohhhhhaaaaaaaa…
Nå er det sånn at det trenger slett ikke være Halloween for at vi skal lage fløteboller, men det er alltid godt med en unnskyldning. Og jeg vet det er mange som synes at Halloween er en dustete og ny feiring her i Norge, men jeg synes det er en morsom anledning til å leke med maten!!!
Skumle spøkelsesboller
Årets fløteboller har fått litt oransje farge i skummet og overtrekk av hvit sjokolade. De små spøkelsesfjesene er malt på med litt vanlig mørk sjokolade. Og de ble skikkelig søte – på en skummel måte, selvfølgelig!
Du kan selvfølgelig lage de mer tradisjonelle – og da er oppskriften her – eller du kan kjøpe Oslos beste kokosboller HER!
Det er både gøy og enkelt å lage egne fløteboller. Jeg lager mine på små Ritzkjeks – fordi det gir en ekstra sprøhet og ikke minst – et lite saltkick i all den søte guffa. Dette bunntipset fant jeg for lenge siden hos Anne Brith – som da hadde bloggen Villa Perlesukker.
Søt inspirasjon
Inspirasjonen til fløtebollene kommer selvfølgelig fra vårt søte og elskede naboland – Danmark. Her har chef og dommer fra Den store Bagedyst Mette Blomsterberg og bloggen Sukkerhjerte vært ledestjerner i bollingen.
Og skal du ha tak i glukosesirup som står i oppskriften her i Norge, må du mest sannsynlig på en Coop Mega-butikk. Dette er altså ikke en reklame, men en saksopplysning! Jeg bruker glukosesirup fordi det ikke krystalliserer seg og dermed gir en bløt, blank og digg konsistens. Les mer om glukosesirup, som jeg synes alle butikker med respekt for seg selv burde ta inn, her.
Og for deg som tror at fløteboller bare er for barna, så må du tro om igjen! Disse munnfullene kan serveres på de kuleste voksenfester – kanskje med en skummelt god halloween cocktail som følge -, venninnekvelder eller i familieselskaper – og du er garantert suksess. De kan varieres med ulike smaker i skummet, ulike sjokolader og strøssel på toppen.
Noen av spøkelsene mine har fått litt lakris-skitt på lakenet…. Nam!
Så hva venter du på?
- Ritzkjeks – den runde typen
- 250 g sukker
- 75 g vann
- 110 g glukosesirup
- 140 g eggehvite (ca 4 stykker fra mellomstore egg)
- 15 g sukker
- 1 vaniljestang
- 300 g sjokolade til overtrekk
- eventuell pynt, frysetørkede bær, strøssel, lakris, etc.
- Hell vann, glukosesirupen, 250 gram sukker og frøene fra vaniljestangen opp i en ren gryte. Kok opp til det når 117 grader – ikke bruk for varm plate og la det gå stille og forsiktig på medium varme. Her må du bruke sukkertermometer.
- Når gryteinnholdet er rundt 110 grader pisker du eggehvitene og de 15 grammene med sukker på full speed i kjøkkenmaskinen med ballongvispen.
- Når gryteinnholdet når 117 grader tar du gryten av platen og heller innholdet i en tynn stråle ned i bollen med eggehvitene, mens vispen kjører videre i full fart. Når all sukkerlaken er over i bollen lar du bare kjøkkenmaskinen jobbe videre i rundt 10 minutter. Massen skal være helt stiv – for om den ikke er knallstiv vil du oppleve at kokosbollene synker og ikke klarer å holde på fasongen. Jeg hadde i litt oransje farge mot slutten, men kunne nok brukt en som var mer kraftig i fargen ser jeg i ettertid…
- Et smart tips fra Sukkerhjerte er at du kjøler ned bollen med isbiter eller et kaldt kjøkkenhåndkle mens den visper i vei. Jeg har et vått håndkle i fryseren en halvtime før jeg setter i gang. Da er det perfekt å ta ut når du skal i gang med vispingen.
- For å lage fine kokosboller trenger du sprøytepose og tipp. Rund tipp gir glatt overflate – stjernetipp – striper. (Jeg er ingen mestersprøyter, så jeg har også brukt store zipposer fra IKEA og klippet hull i hjørnet på dem – og det funket også!)
- Fyll den stive kokosbollekremen i sprøyteposen og sprøyt fløtebollene ut på Ritzkjeksene.
- La de nye kokosbollene dine hvile minst en time før du smelter sjokoladen og dypper dem i denne. (Hos sukkerhjerte.com kan du lese masse om temperering og dypping av bollene.)
- Det er viktig at sjokoladen ikke er for varm når du dypper bollene – da kan de smelte og bli stygge.
- Tips – bruk en liten, men dyp skål – så er det enklere å dyppe bollene dypt nok. Jeg brukte en helt vanlig hvis sjokolade fra Freia til trekket. Til ansiktene smeltet jeg en rute med mørk kokesjokolade og brukte den butte enden på et grillspyd i tre for å tegne på fløtebollene.
Legg igjen en kommentar