Flødeboller eller kokosboller – I love you anyway!

IMG_2052Kall det hva du vil – i Smaken av Oslo elsker vi kokosboller, flødeboller, skumboller – ja, du vet hva vi mener.

Vanligvis er dette noe vi kjøper på butikken – noen er gode og noen er greie – og noen er ikke så veldig gode i det hele tatt. Her i hovedstaden er vi velsignet med Den lille kokosbollefabrikken – som lager gode kokosboller. De lager vanlige, med og uten kokos og med ulike smaker. Absolutt verdt en prøvesmak om du ikke har forsøkt dem før.

Nakne flødeboller - før sjokoladebadet! :-)

Nakne flødeboller – før sjokoladebadet! :-)

Det er jo vårt søte naboland som er verdensmestre på flødeboller – som Summerbird sine, som du kanskje kjenner til, eller københavnske Social Foodies sine, som du virkelig bør forsøke om du skal til København. I Danmark får du også de enorme iskremene med en kokosbolle smashet på toppen. Man må bare digge de crazy danskene.

Men – det går altså an å lage kokosboller selv også. Og det er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro.På samme måte som at macroner heller ikke er så problematisk å få til for  en enkel hobbybaker som  meg.

Egentlig startet det med at jeg hadde lyst til å lage marshmallows uten egg – og begynte å jakte på glukosesirup, for det hadde jeg lest gjorde det lettere å få den perfekte konsistens. Glukosesirup gir et smooth sluttprodukt for det forhindrer krystalliering i for eksempel is og karamell. (Les mer her.) Det var ikke lett å oppdrive i Norge, så det ble hamstret på Harryhandel i Sverige. Rester av lageret har jeg nå brukt i disse himmelske bollene.

Jeg lurte litt på hvorfor vi ikke får kjøpt glukosesirup her i landet og mailet Dansukker – og gleden var stor da de kunne fortelle at sirupen er lansert i Norge!!! Så nå skal den bli å finne på Coop Obs og Coop Mega-butikker fremover. Hurra! Skikkelig gladnyhet for bakeglade.

Oppskriften på disse kokosbollene er en miks av ulike kilder. Jeg har selvfølgelig sett til Danmark for inspirasjon, og den pene og dyktige Mette Blomsterberg og bakebloggen Sukkerhjerte. Du har kanskje sett Mette på TV?

Strø på med godis - jeg brukte frysetørket tindved.

Strø på med godis – jeg brukte frysetørket tindved.

Jeg har testet ulike bunner med kransekake, havreflarn, bakt lakrismasipan og vanlig marsipan – men favoritten ble den Anne Brith tipset om – nemlig Ritz-kjeksen. Punkt 1 – den er allerede ferdig så du slipper å lage ekstra bunn selv. Punkt 2 – kombinasjonen med en liten og søt flødebolle på toppen av en salt kjeks – whooohaaaa. MÅ prøves.

Det vanskeligste er å trekke bollene med sjokolade. Men uansett om det blir perfekt temperert sjokolade med gloss og glans eller bare så der – så smaker det himmelsk. Så det er ikke noe å lure på – dette bør du teste ut. Hjemme hos Smaken av Oslo kommer vi til å lage disse igjen…og igjen…og igjen…

Her kommer oppskriften!

 

 

Flødebolle eller kokosbolle - I love you anyway!
 
Prep time
Total time
 
Author:
Cuisine: Dansk
Serves: 30 stk
Ingredients
 • Ritzkjeks - den runde typen
 • 250 g sukker
 • 75 g vann
 • 110 g glukosesirup
 • 140 g eggehvite (ca 4 stykker fra mellomstore egg)
 • 15 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 300 g sjokolade til overtrekk
 • eventuell pynt, frysetørkede bær, strøssel, lakris, etc.
Instructions
 1. Hell vann, glukosesirupen, 250 gram sukker og frøene fra vaniljestangen opp i en ren gryte. Kok opp til det når 117 grader. Her må du bruke sukkertermometer.
 2. Når gryteinnholdet er rundt 110 grader pisker du eggehvitene og de 15 grammene med sukker på full speed i kjøkkenmaskinen med ballongvispen.
 3. Når gryteinnholdet når 117 grader tar du gryten av platen og heller innholdet i en tynn stråle ned i bollen med eggehvitene, mens vispen kjører videre i full fart. Når all sukkerlaken er over i bollen lar du bare kjøkkenmaskinen jobbe videre i rundt 10 minutter. Massen skal være helt stiv - for om den ikke er knallstiv - vil du oppleve at kokosbollene synker og ikke klarer å holde på fasongen.
 4. Et smart tips fra Sukkerhjerte er at du kjøler ned bollen med isbiter eller et kaldt kjøkkenhåndkle mens den visper i vei. Jeg hadde et vått håndkle i fryseren en halvtime før jeg satte i gang.
 5. For å lage fine kokosboller trenger du sprøytepose og tipp. (Jeg har bare en sprøytepose og egentlig alt for små tipp'er så jeg får nesten krampe av å sprøyte ut noe som helst )- men de fungerte på de små Ritzkjeksene. Rund tipp gir glatt overflate - stjernetipp - striper.
 6. Jeg smeltet først litt sjokolade som jeg smurte i et tynt lag på Ritzkjeksene.
 7. Så fyller du den stive kokosbollekremen i sprøyteposen og sprøyter den ut på sjokoladesiden av Ritzkjeksene.
 8. La kjeksene hvile litt før du smelter sjokoladen og dypper dem i denne. (Hos sukkerhjerte.com kan du lese masse om temperering og dypping av bollene.)
 9. Det er viktig at sjokoladen ikke er for varm når du dypper bollene - da kan de smelte og bli stygge.
 10. Tips - bruk en liten, men dyp skål - så er det enklere å dyppe bollene dypt nok. Jeg brukte en mørk Valrhonasjokolade - fordi jeg elsker blandingen av den litt bitre sjokoladen mot den søte innmaten, men skal du lage til barn kan det være en god ide å bruke en søtere sjokolade.

Comments

 1. Ine says

  Smakte de beste flødebollerne på restaurant Bokbacka i veckan. Trur det var med smak av gulrot. Helt fantastiske!!

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: