Grytebrød fra Menn som baker brød
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
Serves: 1 bread
 
Ingredients
  • 300 g siktet hvetemel
  • 250 g. sammalt speltmel
  • 7 g salt
  • 7 g mørk sirup
  • 4 g fersk gjær
  • 400 g kaldt vann
Instructions
  1. Rør sammen ingrediensene og elt godt i enten maskin i 15 minutter eller 20 minutter for hånd, og la deigen hvile i to timer.
  2. Gryta du nå har funnet frem, oljer du først en gang grundig innvendig. Når du tror du har gjort det, gjør du det en gang til. Bruk gjerne en favorittolje her som setter god smak på brødet.
  3. Vi brukte en jerngryte som er 20 centimeter i diameter.
  4. Legg deigen oppi gryta, som du så dekker med lokk eller aluminiumsfolie og sett denne inn i kjøleskapet i åtte-tolv timer. Gjerne enda lenger. Men ikke kortere.
  5. Ta gryta ut av kjøleskapet og sett den inn i en ovn du har forvarmet i en halvtime på 250 grader. Stek i 25 minutter med lokk, senk temperaturen til 220 grader og stek videre i 15 minutter til.
  6. Onkelen til faren til en jeg kjenner fra Nord-Norge setter gryta oppå ovnen etter endt steking, og lar sjenerøst en 200 grams smørklump smelte ned i brødet. Men for folkehelsas skyld kan jeg ikke anbefale dette. Ville bare ha nevnt det.
Recipe by Smaken av Oslo at http://www.smakenavoslo.no/grytebrod-fra-menn-som-baker-brod/