Flødebolle eller kokosbolle - I love you anyway!
Author: 
Cuisine: Dansk
Prep time: 
Total time: 
Serves: 30 stk
 
Ingredients
 • Ritzkjeks - den runde typen
 • 250 g sukker
 • 75 g vann
 • 110 g glukosesirup
 • 140 g eggehvite (ca 4 stykker fra mellomstore egg)
 • 15 g sukker
 • 1 vaniljestang
 • 300 g sjokolade til overtrekk
 • eventuell pynt, frysetørkede bær, strøssel, lakris, etc.
Instructions
 1. Hell vann, glukosesirupen, 250 gram sukker og frøene fra vaniljestangen opp i en ren gryte. Kok opp til det når 117 grader. Her må du bruke sukkertermometer.
 2. Når gryteinnholdet er rundt 110 grader pisker du eggehvitene og de 15 grammene med sukker på full speed i kjøkkenmaskinen med ballongvispen.
 3. Når gryteinnholdet når 117 grader tar du gryten av platen og heller innholdet i en tynn stråle ned i bollen med eggehvitene, mens vispen kjører videre i full fart. Når all sukkerlaken er over i bollen lar du bare kjøkkenmaskinen jobbe videre i rundt 10 minutter. Massen skal være helt stiv - for om den ikke er knallstiv - vil du oppleve at kokosbollene synker og ikke klarer å holde på fasongen.
 4. Et smart tips fra Sukkerhjerte er at du kjøler ned bollen med isbiter eller et kaldt kjøkkenhåndkle mens den visper i vei. Jeg hadde et vått håndkle i fryseren en halvtime før jeg satte i gang.
 5. For å lage fine kokosboller trenger du sprøytepose og tipp. (Jeg har bare en sprøytepose og egentlig alt for små tipp'er så jeg får nesten krampe av å sprøyte ut noe som helst )- men de fungerte på de små Ritzkjeksene. Rund tipp gir glatt overflate - stjernetipp - striper.
 6. Jeg smeltet først litt sjokolade som jeg smurte i et tynt lag på Ritzkjeksene.
 7. Så fyller du den stive kokosbollekremen i sprøyteposen og sprøyter den ut på sjokoladesiden av Ritzkjeksene.
 8. La kjeksene hvile litt før du smelter sjokoladen og dypper dem i denne. (Hos sukkerhjerte.com kan du lese masse om temperering og dypping av bollene.)
 9. Det er viktig at sjokoladen ikke er for varm når du dypper bollene - da kan de smelte og bli stygge.
 10. Tips - bruk en liten, men dyp skål - så er det enklere å dyppe bollene dypt nok. Jeg brukte en mørk Valrhonasjokolade - fordi jeg elsker blandingen av den litt bitre sjokoladen mot den søte innmaten, men skal du lage til barn kan det være en god ide å bruke en søtere sjokolade.
Recipe by Smaken av Oslo at http://www.smakenavoslo.no/flodeboller-eller-kokosboller-i-love-you-anyway/