Clam chowder med torsk, blåskjell og bacon

 

Blåskjell og bacon - bra combo!

Blåskjell og bacon – bra combo!

Sist jeg så Mette Helbæk, min flinke danske kollega og mat-tusenkunstner, var på et tak i København, i den grønne suksessrestauranten «Stedsans» hun og mannen Flemming Schiøtt Hansen startet i fjor. Restaurantens filosofien «clean, simple, local» er også Mettes filosofi og det kan man se i alt hun gjør. Mens gjester fra inn og utland samlet seg på taket, bobler og forretter med jordbær servert, nevner Mette en kokebok som skulle vært levert i juni, men som har fått utsatt deadline til august.

Denne uken kommer kokeboken i butikk og det er med store forventninger jeg går på postkontoret for å hente en 2 kilos bokpakke fra Danmark. Den nye boken heter «Sundt & simpelt» på dansk – eller Sunt & enkelt, oversatt til norsk. Å lese dansk er ikke så veldig vanskelig, men det kan by på både morsomheter – som simpel – i tittelen for eksempel. Det er ikke mye simpelt (på norsk) over den flotte boken.

Boken:

En skikkelig coffeetable-bok. Så pen at du har lyst til å la den ligge fremme, og så fristende at du har lyst til å kose deg med den igjen og igjen.

Boken gir leselyst og matlyst.

Boken gir leselyst og matlyst.

Bildene:

Bildene er lekre og bidrar i høy grad til at boken er fristende og inspirerende. Fotograf Line Thit Klein er en dreven matfotograf og du har sikkert sett navnet hennes på både mat- og interiørartikler i norske magasiner. Jeg synes hun får lite kred for boken – for hun er ikke kreditert verken på coveret eller i innholdet. Du må helt til siste side i boken for å finne denne informasjonen og det er for dårlig!

Oppskriftene:

Det er mange oppskrifter! De er delt inn i kapitlene: Stille morgen, Grønnsaker, Mat som tar tid, Alt godt fra havet, Supper, Alle elsker, Salater, Til den søte tann og siste kapittel Til forrådet.Hver inngang har en god intro, gjerne personlig som: «Min ven Michael serverer denne ret i sin restaurant i Tyrols bjerge, når aspargessæsonen er på sit højeste.» Det er gir både leselyst og matlyst.

Når vi går gjennom oppskriftene ser vi til vår glede at Mette har tatt med en sjokoladekake hun tidligere har servert på restauranten Stedsans, og også delt på bloggen der. Vi har laget den tidligere og oppskriften her er oppskriften på «Verdens beste sjokoladekake«. I boken har Mette lagt til en grønn matcha-smørkrem som ser spennende og digg ut – og som må prøves senere.

Leseropplevelsen:

Dette er en bok som du vil få lyst til å lese i flere ganger, og den er mer enn «bare» en kokebok. Hvorfor? Fordi Mette Helbæk er personlig, hun skriver godt og fordi hun har et budskap i tillegg til fristende oppskrifter. «Nøkkelen til sunnhet finner vi ved å se på naturen. Spis ubearbeidet, spis det som er til rådighet lokalt i skiftende sesonger, spis mat som er blitt til på en måte som er skånsom overfor Moder Jord og følg din kropps reelle behov.»

Vi leser om naturlig mat og hvordan vi kan komme i gang med et mer naturlig kosthold – og det gir gjenklang. Mange spennende tanker om å lytte til egen kropp – hvor sulten er du egentlig? Om råvarer og årstider, lokal mat og takknemlighet. «Å starte dagen med takknemlighet kan endre resten av dagen din», mener Mette.

Hva lagde vi?

Det er kanskje en del som ikke vet dette, men vinteren er den aller beste sesongen for blåskjell. Og bacon er alltid i sesong! Derfor ble det denne uken Clam Chowder med torsk, blåskjell og bacon fra «Sundt & simpelt» på menyen hos Smaken av Oslo. I oppskriften ble vi i stuss over at Mette skriver:. «Skyll blåskjellene godt i kaldt vann, og kast de lukkede skjellene». Er det ikke motsatt da? Skjellene skal lukke seg først – og åpne seg når de er kokt?

Vi sjekker hos Norges sjømatråd- godfisk.no «Bruk kun levende skjell, altså de som er lukket eller lukker seg når du gir dem et lite kakk.» Hmmm… Ikke bra. Her kunne vi endt opp med bare de dårlige skjellene om vi ikke hadde sjekket. Det er forøvrig den eneste feilen vi har funnet så langt i kokeboken.

En voksenfavoritt.

En voksenfavoritt.

Dommen over maten:

Suppen er kjempegod synes de voksne, skjønt Storm nedlegger veto etter en eneste skje – «for jeg liker ikke blåskjell i det hele tatt». Jaja, vi får være fornøyde med at han smakte i alle fall. Kombinasjonen torsk, blåskjell og bacon er deilig. Potetene er milde og mettende. Neste gang tror jeg vi vil ha med flere grønnsaker i tillegg til potetene.

Hvem passer boken for?

Passer for alle som liker å lage mat, for deg som er nysgjerrig på et enklere liv gjennom enklere mat, og for deg som er opptatt av kortreist- og sesongmat.

Ville vi kjøpt boken?

Ja, denne hadde fått bli med hjem fra bokhandelen.

 

Clam chowder med torsk, blåskjell og bacon
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Author:
Serves: 4 personer
Ingredients
 • 200 g bacon i terninger
 • 2 løk, finhakkede
 • 500 g poteter, skåret i terninger på 1x1 cm
 • 6 dl fiskebuljong
 • 2 dl fløte
 • salt og pepper
 • saften av ½ sitron
 • 500 g blåskjell
 • 400 g torskefillet
 • en bundt gressløk
Instructions
 1. Legg baconterningene i en gryte og stek dem gyldne. Tilsett løk og poteter og stek til de er bløte. Hell fiskebuljong, fløte og sitronsaften i gryten og kok opp. La det hele simre i 10 minutter
 2. Skyll blåskjellene grundig i kaldt vann og kast de som ikke lukker seg når du gir dem et lite kakk.
 3. Skjær torsken i terninger på 2x2 cm. Legg torsk og blåskjell i gryten og legg lokket på.
 4. La alt dampe i 2-3 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Kast eventuelle uåpnede blåskjell.
 5. Klipp gressløk over den ferdige suppen

 

Sundt & simpelt – Opskrifter og inspiration til at spise naturlig mad

Mette Helbæk

Turbine forlag

Pris: 279,95 danske kroner (Du kan bestille boken hos forlaget eller be din lokale bokhandler om å bestille den for deg)

Stedsans - Københavns hotteste restaurant akkurat nå!

Stedsans – Københavns hotteste, grønne restaurant.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: