Bydelsrestaurant Nord & Natt på Tøyen

Den berømte svarte burgeren og vår favoritt: Egg på 3 måter.

Den berømte svarte burgeren og vår favoritt: Egg på 3 måter.

Smaken av Oslo ønsket å spise lørdagslunsj med svart burger på Nord & Natt, men fant ikke helt ut av hva man kunne spise når på hjemmesidene. Vi bestilte kveldsbord, for sikkerhets skyld, men mailet også vår nyeste bydelsrestaurant og fikk svar: Joda – bare å komme på burgerlunsj på lørdagen. Og som sagt – så gjort.

Bistro, restaurant og cocktaildelen av Nord & Natt åpnet på onsdag, mens bakeridelen har vært oppe litt lenger. Vi ankommer Tøyensenteret og går forbi det nå mer etablerte lokale spisestedet Postkontoret, forbi grønnsaksbutikken, Nordby bakeri og thailandske Melt og finner Nord & Natt på motsatt side. Lokalet er overraskende stort – må være plass til 100  til 150 mennesker, tror Per. Og det er faktisk nesten fullt. Noen sitter i bakeriavdelingen, noen kjøper brød og kaffe som de tar med seg videre i lørdagshandelen, mens Smaken av Oslo stuper inn for å finne seg et ledig bord.

Du  bestiller selv ved disken, sammen med de som spiser i bakeri eller har take out. Personalet er entusiastiske, hyggelige og tar seg god tid når vi lurer litt på hva vi skal bestille, og stiller et par ekstra spørsmål, litt til irritasjon for dem  som kommer bak oss i køen. Men det er flere som tar i mot bestillinger og ekspederer – så det går greit.

Okseburger med akevitt og stekte poteter er bankers, selv om Storm (10) er litt usikker både på blekksprutblekk og akevitt, og så en dagens suppe, som er blomkålsuppe. Burde være barnevennlig, mener mannen bak disken.

Digg blomkålsuppe!

Digg blomkålsuppe!

– Og så må jeg få anbefale egg på 3 måter. Vår versjon av egg og bacon, forklarer han. – Kokkens særlig gode hollandaisesaus, egg med skall som er kokt en time på lav temperatur så det er posjert egg, samt raspet, tørket eggeplomme. Og med et kortreist bacon fra Duroc-gris, som tydeligvis har hatt et godt liv i Rakkestad.

Og da er det umulig å stå i mot. De voksne må nesten diskret tørke sikkel i munnvikene.

Vi ønsker oss Tøyencola – men dessverre, beklager vår mann bak disken. – Det er ikke fordi vi ikke ønsker å servere den, men leverandøren hadde ikke kapasitet da vi ville bestille. Så da ble det mer tradisjonell cola og en øl i stedet.

– Se de store bordene – det er perfekt for helgeweekend med papiraviser du kan brette godt utover, sier papirelskeren Per, mens junior allerede har forsvunnet inn i iPodens spillsfære. Lokalet er åpent med enkel, nordisk design. Trestammer, treverk, ikke noe fiksfakseri.

Vi har fått med oss en egen brikke, mest kjent fra veikroer kanskje?, som piper når maten er klar og står under varmelampene for avhenting. Rundt oss i lokalet fylles bordene stadig av nye gjester med glade weekendfjes. Det klemmes og skåles. Her er det både små og store spisegjester i skjønn forening. Inne kan vi kikke på kokkene som strijobber på det åpne kjøkkenet eller se ut på folk som haster forbi vinduene på lørdagshandel.

Mens vi venter får vi kjøpt med oss et av de deilige brødene fra bakeriet til søndagsfrokosten.

– Menyen for kvelden ser også bra ut, sier Tjodunn. – Treretter for 379. Og de har fine vegetaralternativer. Og tidligere på dagen i bistromenyen finnes det salater, burgere og sandwicher, supper og dagens, pluss et par enkle barneretter. Om maten er bra må jo dette være et knallbra alternativ for både nabolaget, men også et sted man kan dra til!

Og jeg elsker at de har søndagsbuffet – eller brunch. 200 kroner for voksne og 140 for ungene. «Det blir gryter, panneretter, salater og masse annet godt hele søndagen. God mat, god kaffe, beina på bordet og kos i hele restauranten hele søndagen. » Tja – kanskje bortsett fra beina på bordet. Men det er kanskje en metafor for kosefaktoren, håper jeg…

Så piper brikken vår og vi iler sultne til varmelampene. Maten ser fantastisk ut – og det er superviktig. Det hjelper liksom ikke at mat smaker bra om den ser kjip ut.

Vi bærer med oss maten tilbake til bordet. Storm starter på burgeren og synes den smaker fortreffelig. Borte er all skepsis til svarte burgerbrød og brennevinssmak. Tjodunn får den vakre blomkålsuppen som har fått tørket solbærpulver, irrgrønn urteolje og stekt blomkål på toppen. Under overflaten skjuler det seg syltede kantareller, som kokkens kompis har plukket.

Per foretar et dypdykk i eggeretten og kan ikke holde tilbake et tilfreds stønn.

– Det er den beste egg og baconretten jeg har smakt, sier han med inderlighet og griper ølglasset som til en stille skål for kokken. – Og baconet… Jeg har ikke ord!

Vi deler og bytter på all maten. De voksne digger suppa, men Storm er skeptisk til den syltede soppen. Brødet og smøret som følger er alle enige om er topp. Per mener burgeren er for finmalt og mer kjøttkakeaktig enn burgeraktig, skjønt smaken er bra. Potetfølget virker bare feil til burgeren. De melne potetene kunne fungert bra til en annen rett, men ikke til burgeren, synes Tjodunn.

Egg på 3 måter er dagens klare vinner hos både store og små så takk til personalet som anbefalte denne retten! Med deilig brød, salat, knallgod hollandaise, posjert egg og eggepulver og duroc-bacon – vår utltimate favoritt som vi garantert kommer tilbake for å spise!

- Jeg kunne nesten ønske jeg var litt fyllesjuk – og uten barn – og kunne drikke øl og en skarp en, spise Oslos beste egg og bacon og lese papiraviser, sukker Per. Og sjansen byr seg kanskje en gang i nær fremtiden. Men ikke i dag.

Kunne ønske jeg var litt fyllesjuk...

Kunne ønske jeg var litt fyllesjuk…

Ingen orket dessert, selv om Storm snoket litt i bakeriavdelingen, så vi avsluttet – mette og gode for å få unna lørdagens gjøremål.

Passer for:

Barnefamilier: Ja! Her kan du ta med ungene. Det er ikke trangt mellom bordene – så du slipper å være engstelig for at de velter noe hos naboen selv om de er litt urolige. Pluss for barneretter og søndagsbuffet.

Romantikk: Nja – ikke så veldig romantisk i det litt åpne og enkle lokalet. Kanskje stedet for en dobbeldate? Når man er fire rundt bordet og trenger litt luft mellom parene?

Ut med jobben: Ja! Her er det både plass og muligheter for å sette sammen flere bord. Også muligheter for en litt adskilt avdeling om dere er mange.

Vennemiddag: Perfekt! God mat og drikke og bra lokale. Sett sammen flere bord om dere er mange. Det var flere storfamilier eller vennegjenger når vi var der.

Enestående spisegjester: Ja. Det står krakker langs bardisken, men du kan kanskje like godt ta med deg en bok eller avis og trekke deg tilbake til et tomannsbord. Det er så god plass mellom bordene at det ikke blir trangt og kleint.

IMG_4398

Pris: 3 solide porsjoner med god mat: Okseburger, Egg på 3 måter og suppe, samt to cola og en deilig Dronebrygg Bohemian 0,4 til 595 kroner. Ikke det rimeligste, men heller ikke det dyreste.

Hjem til Nord & Natt restaurant og cocktailbar – HER!

 

Comments

 1. Jens says

  Usedvanlig lite mat. Måtte ta en rett på Melt ved siden av etter en 5 retter… Begynte med ørret halvparten av en fyrstikkeske i størrelse, og så 1 kamskjell skivet opp i tynne skiver er ment til 2 personer????!!??, før man får en pekefingerstørrelse med svineknoke. Hjemmelaget is som fylte en hel skje… før sitronkake like stor som ørreten.

  Svært skuffende å spise 5 retter på tilsammen 40-50 gram… Aldri mer.

  • Tjodunn says

   Hei – og takk for kommentar! Det er supert for oss å høre hva slags opplevelser andre har på restaurantene vi besøker.

   Det hørtes ut som en veldig kjedelig opplevelse. Man skal jo ikke være sulten etter å ha spist en 5-retter (skjønt jeg snakket med noen i går som hadde spist rundt 15 retter på Maaemo og vurderte en burger etterpå).

   Vi har spist fra bistromenyen til Nord & natt og der har rettene vært større og mer rustikke. Jeg forstår godt du er skuffet og om rettene er så små, er du nok ikke den eneste heller. Har du gitt restauranten tilbakemelding? Hadde vært interessant og høre hva de selv sier?

   Hilsen

   Tjodunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>