Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter

Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter.

Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter.

Ramsløksmør…

Jeg blir lykkelig bare ved tanken! Og tanken kommer til meg fordi jeg har fått inn en godbit av en kokebok – nemlig Fra naturens spiskammer av Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim Hensley.

«Vi ønsker å dele den gleden vi finner i sanking, og skape mer interesse og nysgjerrighet rundt de ville, spiselige vekster,» proklamerer de tre i bokens forord. Kjempegøy, synes jeg. Kanskje er det fordi jeg blir eldre eller kanskje det er fordi det er trendy – uansett er både jeg og og mange andre begynt å bli mer nysgjerrig på hvordan vi kan utnytte den flotte naturen vår. En annen som også vet å bruke naturen er Mette Helbæk – hennes spennende bok kan du lese mer om HER.

I fjor var jeg på jobbtur i Århus og fant en hel skog full av ramsløk! Jeg gravde frem noen eksemplarer som jeg smuglet hjem i kofferten og plantet i hagen. I år har ramsløken kommet tilbake! Hurra! Hos min flinke kollega Helle fra HellesKithcen kan du lese mer om turen, løken og en deilig oppskrift på ramsløksalt.

Men tilbake til Fra naturens spiskammer.

Vi leser om ramsløk!

Vi leser om ramsløk!

Boken

Du får 89 oppskrifter og blir presentert for over 50 ulike arter fra den norske naturen. Jeg likte kjempegodt sankekalenderen som viser hvilke vekster du kan finne når! Boken har 304 sider – og selv om det helt klart er nok, ønsket jeg meg enda mer når jeg kom til slutten. Så bra var det!

Bildene

Det er ikke tatt noen snarveier på bildefronten – bildene er en opplevelse i seg selv. Både plantene – som vises i ulike vekststadier – og oppskriftene gjør meg både glad og sulten. Fresh, enkel – men stilfull styling som harmonerer godt med de rene, vakre plantebildene.

Oppskriftene

Ujålete, norsk mat du får lyst til å lage. Og som du tenker – dette kan jeg få til. Her er det drikker, brød, middager, desserter – alt hjertet begjærer.

Leseropplevelsen

En bok du kan kose deg med – igjen og igjen. Du kan lese for å lære, for å nyte bilder og oppskrifter, eller bare for å kose deg og bli inspirert.

Hva lagde vi?

Ramsløk på menyen!

Ramsløk på menyen!

Vi tok utgangspunkt i sankekalenderen – hva kunne vi finne i naturen nå – og da falt valget på ramsløken. En av oppskriftene passet perfekt til søndagsmiddag – så da ble det: Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter.

Dommen over maten

Det var enkel og knallgod mat. Lett å lage – lett å spise!

Hvem passer Fra naturens spiskammer for?

Boken passer for deg som har lyst til å lære mer om hvordan du kan bruke planter fra naturen i matlagingen.

Ville vi kjøpt Fra naturens spiskammer?

Ja! Uten tvil.

Biff med ramsløksmør og hasselbackpoteter
 
Serves: 4 personer
Ingredients
 • 4 biffer
 • 8 mellomstore poteter
 • 150 gram mykt smør - vi brukte Rørossmør
 • 1 neve friske ramsløkblader
 • salt
 • pepper
Instructions
 1. Ramsløksmøret lager du ved å finhakke ramsløken og røre sammen med det myke smøret. Smak til med salt og pepper.
 2. Hasselbackpotetene lager du på denne måten:
 3. Skrell potetene. Skjær bort en liten skive på den ene langsiden så potetene ligger støtt. Skjær dype snitt i poteten - uten å skjære gjennom. Trikset er å legge en blyant på hver side av poteten som hindrer deg å skjære for dypt!
 4. Krydre godt mellom skivene med salt, pepper og finsnittet ramsløk. Sett potetene med snittflaten opp i en ildfast form og legg en smørklatt oppå hver potet. Stek potetene ved 220 grader i 40-45 minutter, eller til de har fått en gyllen farge. Hell over stekefettet fra formen 2-3 ganger under stekeperioden.
 5. Biffene krydrer du godt med salt og pepper. Stek dem i smør på sterk varme på begge sider. Etterstek i 2-3 minutter på hver side på svakere varme.
 6. Server biffene med en klatt kryddersmør og eventuelt ramsløkblomsterknopper - pluss det tilbehøret du ønsker deg som salat eller andre godsaker.

 

Fra naturens spiskammer

Gyldendal

Anne Mæhlum, Nina Dreyer Hensley og Jim  Hensley

Pris: fra 349 til 399.

Lyst på noe kjøttfritt? Sjekk ut denne digge retten fra boka «Kjøttfri mandag»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: