Århus guide – mine favoritter og crush

Århus guide ARoS smakenavoslo

Århus er en by du forelsker deg i – og bare MÅ komme tilbake til. Jeg har vært i denne skjønne byen utrolig mange ganger. De fleste gangene privat – denne siste turen var en bloggertur arrangert – og dermed sponset av – Visit Denmark og SAS.

Sjekk også ut min miniguide til billigmat i Århus.

Her er min store Århus guide til noen av mine favoritter og crush akkurat nå!

 

Århus guide Mammis smakenavoslo

Mammis gelatto

I Latinerkvarteret i Århus ligger et is-sted du ikke vil gå forbi. Mammis!!!

Kåret av Smag Aarhus til Byens beste is 2017 – og det sier ikke lite. Som en ekte iskremelsker må det alltid smakes – og min ultimate favoritt er iskremen med salt karamell. Store, deilige karamellbiter i silkemyk is. Himmelsk!

Perfekt enten du er kjekstypen eller ispinne-babe.

Toast it! Århus guide  smakenavoslo

Toast it! Århus smakenavoslo

Toast it!

Denne måtte med i min Århus guide. Knallkoselig cafe hvor du kan spise vår ultimate favoritt: Dødsdigg toast med Nutella, banan og ristede hasselnøtter kombinert med en skarp espresso.

Hos Toast it har de mange andre klassiske godbiter på menyen med brennheit chorizo, svinsk god porchetta eller en vegetarversjon med avokado eller grillet aubergine – og du kan få glutenfri toast!

Fysen på mer Danmarks inspo? Sjekk ut min guide til fine Fyn.

Pinot vinbar Århus smakenavosloPinot vinbar Århus guide smakenavoslo

Butikk og bar for vinelskere!

Prøv gin fra Samsø med maur! Smaker godt, jeg lover! Eller Chicken Shit Chardonnay?

For en fornøyelse det er å dingle innom Pinot – Århus nye vinbar og -butikk!

Visste du at i Danmark får man smaksprøver på vin og sprit i butikken? Hallo Vinmonopolet – det hadde vært noe!!!

Hyggelig vinbar med masse spennende arrangementer – se om de har morsomme smakinger når du er på besøk i Århus. Hva med halv pris på «glad-tirsdag»?
Koselig å bare sitte her er med et glass er det også – bli kjent med en danske eller bare se på folk som driver forbi.

Vinbarer er utrolig koselig – kanskje blir det en Århus guide med bare vinbarer neste gang?

Århus guide Aarhus Central Food Market

Street food

Det finnes to fine steder å velge mellom i Århus:

Aarhus Street Food: Det folkelige og røffe, men street art og enkle, men fine ute og inneområder. Mange tilbydere og bra trøkk. God mat – og supergode ispinner med rosa grapefrukt!

Aarhus Central Food Market: Litt cleanere og voksnere, uten at det nødvendigvis trekker ned. Bra bar – som trekker opp! Gode drinker på lokal Njord gin fra Århus.

Århus ffood smakenavosloÅrhus guide ffood smakenavoslo

Beste smoothie bowl ever!!!

Dette er kanskje den største overraskelsen i min Århus guide.

Jeg har spist mange smoothie bowls – og likt mange. Denne bollen fra ffood – full av magiske godsaker slår alt jeg har spist – i Norge, i Danmark, i California, i Stockholm – ja, i alle land jeg har spist.

Grunnen tror jeg er kombinasjonen av godsaker – og at det var en sykt god chiapudding i bunnen som en base for smoothie bowlen. Platten med frokost/lunsj så også helt perfekt ut – så neste gang skal jeg prøve den, eller en salat.  Tror jeg – hvis ikke jeg må spise smoothie bowlen igjen!

Århus guide Greenilicious Sif Orellana smakenavoslo

Greenilicious

Et av mine Instagram-crush er fra Århus – Sif Orellana. Hun er blant annet en kjent matblogger, fotograf, oppskriftsutvikler, kokebokforfatter og deleier i en cafe Greenelicious – som ligger i Magasin du Nord. Vanligvis er jeg ikke så begeistret for handlesenter-cafeer og var litt skeptisk, men dette er sååå yummy!

Jeg spiste Ultimate avocado Crush med toastet surdeigsbrød, persillepesto, grønnkål, avokado, speilegg, bacon og urter. Laget av kokken bak glassvinduet. I tillegg dagens digge smoothie.

Egentlig hadde jeg tenkt å ta en ørliten brownie-bit eller en av de lekre bar’ene, men jeg var dessverre for mett. Sukk. Men kanskje du får plass?

Århus La Cabra smakenavoslo.noÅrhus La Cabra smakenavoslo.no

La Cabra

Kaffe må med i en Århus guide. Her finner du avo toast og kanskje byens beste kaffe. Men du må ikke stresse – for her er det nesten alltid kø. Kaffen kommer når den kommer – dvs når barristaen har jobbet seg gjennom bestillingslisten og kommet til din bestilling.

Avokado smash’en til La Cabra er full av smak – perfekt i all sin enkelhet. Sjenerøst mye avokado til en hyggelig pris.

Og kjøp med deg kaffe du kan kose deg med hjemme når ferien er over!

Plantecafeen Plukk Århus smakenavosloPlantecafeen Plukk Århus smakenavoslo

Plantecafeen

Det aller mest «hemmelige» stedet i min Århus guide. En bortgjemt perle med utrolig mye fint for hage- og planteinteresserte. Jeg rakk ikke å spise her, men det ble desto mer shopping.

Nå dyrker jeg eiketrær i flasker hjemme – hvor kult er det?

Neste gang skal jeg ha bedre tid og kose meg lenger på Plantecafeen. Og kjøpe mer håndkrem spesielt utviklet for gartnerfingre som graver mye i jorda. Kremen er fra kule Yard etc – et svensk merke som har både gode produkter og fett design!

ARoS Århus smakenavoslo.noARoS Århus guide smakenavoslo.noKulturbyen Århus

I Århus går jeg alltid på museum, fordi de har så mange fine og sentrale tilbud. Min Århus guide byr på 3 solide favoritter:

Kvindemuseet – et av verdens få kvinnemuseer ligger midt i Århus! Her settes fokus på historie, kvinners virke, kjønnsproblematikk, seksualitet og mye mer. Spennende, interessant og viktig! Og med skikkelig fin café!

ARoS – Aarhus Kunstmuseum – sentralt plassert i byen – må du ikke gå glipp av. Alltid spennende utstillinger av internasjonal klasse og så må du besøke den berømte skulpturen – Boy av Ron Mueck! Sett av god tid – ARoS har 20 700 kvadratmeter! Sjekk ut installasjonskunst, ta en spasertur i kunstverket Your rainbow panorama på taket og nyt et glass bobler i restauranten. Bra spisesteder – og kjempekul museumsbutikk i første etasje. Den kan besøkes uten å gå inn i selve museet, om du er av den typen. Mitt siste kjøpt der var Titanic-isbit-former!!!

Og takk til herlige Julie fra Julies matblogg – for at hun stilte som fotomodell på ARoS-bildene mine!

Den gamle by – høres kanskje døllt ut. Men det er det slett ikke. Gå på besøk – bokstavlig talt – i fjern og nær fortid. Det aller morsomste, synes jeg, er å gå på besøk i 70-tallsleilighetene. Her er det mange tidsreferanser enten man har opplevd dem selv eller bare har dem fra film, mote etc. Ekstremt levende – med mange overraskelser!

Århus guide Oasia hotell smakenavoslo

Århus guide Oasia hotell smakenavoslo

Århus guide til hotell

Ingen Århus guide er komplett uten hotellanbefalinger. Århus er en by jeg har besøkt veldig mange ganger, de fleste privat, men også noen i forbindelse med presseturer hvor deler av turen – ofte hoteller – er sponset via Visit Denmark.

Her er tips til bra hoteller til en god pris:

Comwell Aarhus – med stilig Hay design over alt. Liker du danske Hay, kommer du til å digge dette Århus-hotellet! Ligger rett ved Aarhus Street Food.

Hotell Oasia – enkelt og hyggelig med alt du trenger. Pluss for hyggelig personale, digge Hästens senger, sov skikkelig godt, og Bang & Olufsen flatskjerm-TV, samt tilgang på gratis, god kaffe hele dagen!

Radisson Blu Hotel Århus – rett ved ARoS. Bra frokost. Stort business og konferanse-hotell, så ikke noe kos, men straight og greit!

På ønskelista – der jeg ennå ikke har sovet – noe som ser ut til å være Århus’ vakreste og koseligste hotell, men dyrt og lite – så ikke så lett å få rom alltid – Hotel Villa Provence.

Århus guide -10

Komme seg til Århus

Jeg vil i grunnen anbefale å ta ferje til Danmark og bruke egen bil – hvis du har en og har tid. Grunnen er at da kan du fylle bilen med danske godsaker som er vanskelige å få med seg på flyet! Last ned den smarte Toll-kalkulator-app’en fra Tollvesenet for å ha en viss kontroll på innkjøpene – og gå berserk.

Sykkel kan faktisk gå – ta den med på ferje og tog. Eller benytt deg av bysykkel når du kommer til Århus.

Når det er sagt – har SAS åpnet en ny direkterute fra Oslo Gardermoen til Århus airport – noe som gjør det superenkelt å ta seg en liten citybreak her!

Århus guide Oasia hotell smakenavoslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>