Å Kafé og Bar – en hemmelig oase

Å Kafé-02

Å Kafé og Bar er som en hemmelighet å regne! For du har kanskje ikke hørt om Å?

Gjemt i andre etasje på Nasjonalbibilioteket på Solli plass har de altså sneket seg til å åpne en knallfin kafe, som også er en lekker bar på kveldstid.

Storby-vibe

Når du går inn den fine, gamle svingdøra får du umiddelbart museumsfølelsen midt i fleisen. Og noen vurderer kanskje da å svinge seg rett ut igjen, men ikke gjør det! Senk skuldrene og gå mot trappen til høyre.

Ser du også litt opp, får du med deg freskene i taket som Emanuel Vigeland malte i 1913. Videre opp i trappen finner du mer Vigeland, men også Axel Revold og Per Krogh.

Vi beundrer kunsten på veien opp trappene, og idet vi når toppen ser vi rett inn i den åpne Å Kafé og Bar. Kafeen mikser perfekt et moderne uttrykk med det mer klassiske, som passer perfekt her i Nasjonalbiblioteket.

– Man får en skikkelig internasjonal følelse. Storbyferie-følelsen! mener Tjodunn.

Vi er ikke alene om å lunsje her denne lørdagen, men det er plass til flere. Per synker ned i sofa-benken med burgunder plysj i ryggen.

Å Kafé-09

Å Kafé-08

Ingen cocktail-brunch

På menyen her på Kafé Å er det danske smørrebrød som gjelder, selv om det gafles vafler på nabobordet. Vi tar en titt i glassmonteren, og dagens utvalg er reker og krepsehaler, laks med eggerøre, fenalår med ertepuré og – som seg hør og bør når man byr opp til danske smørbrød – svinestek.

– Vi har fått feil brød levert i dag med mye mindre brødskiver, så du får to smørbrød til prisen av ett , forklarer den blide servitøren.

Da tar vi en av hver at de fire variantene, bestiller Tjodunn. – Og så var det cocktailene da…

Å, det er ikke før klokken 18, svarer servitøren.

Å!

Å Kafé-06

Å Kafé-05

Digge og danske

Skuffelsen er stor! Ikke noe er som en cocktail til brunch en lørdag, forsøker vi å argumentere. Kan det gjøres et unntak?

Det kan det ikke. Men vi kan få øl og vin.

Per velger øl, mens jeg forsøker en ny kombucha fra Ask, Wannabe. Syrlig og frisk, men du bør ikke mislike eddik… Per vil ha seg frabedt!

Alle smørbrødene hos Å Kafé er gode. Svinet litt pregløst, kunne hatt noe mer syre. Laksen og eggerøren smaker nettopp hva det er, og laksen er god.

Jeg tror det må være grønlandsreker, mener Tjodunn, de er iskalde! Men skikkelig smakfulle!

Likevel er det fenalåret som drar det lengste strået hos Å Kafé. Salt og med mye spekesmak kombinert med mild ertepuré, bondebønner og erteskudd.

Men smørbrødene er ikke på samme nivå som hos fantastiske Vintage Kitchen!

Å Kafé-10

Dameoverskudd på Kafé Å

Det er stort sett damer her, konstaterer Per, ikke misfornøyd, og legger til: – Mulig det kan bli det nye Halvorsens konditori?

Det er en bra lunsj i fine omgivelser, men altså ingen cocktail på dagtid. Vi forlater Kafé Å med en følelse av at noe mangler…

Vi må tilbake!

Og som sagt så gjort. Klokka er ikke mye over seks før vi er på plass igjen, vi skal nemlig på restaurant klokken 19, og rekker å smake på cocktaillisten før det.

Denne gangen er det skummelt tomt her. Bare en annen gjest – og så to bartendere.

Vel, det betyr at vi slipper å vente på drinkene i alle fall!

Å Kafé-12

It was the best of times

Cocktailkartet er morsomt, med litterære navn på alle drinker. Vi får, i anledning Halloween, ristede gresskarkjerner mens vi studerer menyen.

Tjodunn kjenner det rykker i barndomsminnene og sjørøverfantasiene og velger en Treasure Island Fizz, tenk «15 menn på død manns kiste, johoho og en flaske med rom».

Per er mer klassisk og går for Dickens A tale of Two Cities med sin kjente åpning:

«It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness…»

Ingen av oss angret.

Synd det er lite folk her, men det må bare være et tidsspørsmål før folk oppdager det. Fett lokale, gode drinker – en flair av internasjonal kulhet og «Natt på museet». Det ville liksom ikke vært overraskende om Ben Stiller plutselig kom rundt hjørnet…

Å Kafé og Bar passer fint på hverdager til en kaffe med en venn, til et mer forretningsmessig møte, om du vil gå alene på kafe og kose deg med en kaffe – eller et glass. Og de har åpent til frokost fra klokka 09.

I helgen er det fint for brunch, dog foreløpig uten cocktails. Onsdag til og med lørdag er det åpent i baren fra 18-01. Supert sted hvor man kan både ta en cocktail og prate sammen. Funker også for en date!

Hjem til Å Kafé og Bar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>